{ "title": "Hayvan Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Hayvan-Cesitleri-27223.jpg", "date": "19.01.2024 10:06:45", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Hayvan Çeşitleri; İnsanlardan farklı olarak akıldan, duyumsamadan yoksun olan canlı varlıklara hayvan denir. Canlılar aleminden olan hayvanların doğada farklı farklı türleri bulunur. Hayvan çeşitleri üç başlık altında incelenir.

Omurgasız Hayvan Çeşitleri

Genel olarak iskeleti bulunmayan canlılardır. Yaşamlarının hiçbir evresinde vücuda desteklik veren sırt ipliği bulunmaz. Sadece embriyonik dönemde solungaç yarıkları bulunur. Omurgasız hayvanlarda genel olarak açık dolaşım görülür. Omurgasız hayvan çeşitleri; süngerler, sölenterler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar, derisidikenliler.

Süngerler; Genel olarak denizlerde ya da tatlı sularında yaşarlar. Por denilen vücut deliklerine sahiptirler. Sinir ve kas dokusu barındırmamakla beraber tam olarak doku gelişimleri olmamıştır. Hem eşeyli hem de eşeysiz üreme yapabilirler. Banyo süngeri, kabuki süngeri gibi çeşitleri bulunur.

Sölenterler; Işınsal simetriye sahiptirler. Denizlerde ya da tatlı sularında yaşarlar. Vücutlarının orta kısmında sindirim boşluğu vardır, bu boşluk hem anüs hem de ağız görevi yapar. Merkezi sinir sitemleri, solunum ve boşaltım özel organları yoktur. Hidra, denizanası, mercan en bilindik sölenter çeşitlerindendir.

Solucanlar; İki taraflı simteriye sahip olan canlılardır. Embriyo gelişim döneminde iken üç doku tabakası gelişir. Bunlar endoderm (İç deri), ektoderm (Dış deri) ve mezodermdir (Orta deri). Yassı solucan, halkalı solucan, yuvarlak solucan gibi çeşitleri bulunur.

Yumuşakçalar; Genel olarak kabuklu ve yumuşak vücuda sahiptirler. Denizlerde, tatlı sularında ve karalarda yaşarlar. Genel olarak açık dolaşım vardır. Eşeyli üreme ve solungaç solunumu yaparlar. Midye, sümüklü böcek, ahtapot yumuşakça çeşitlerine örnek verilebilir.

Eklembacaklılar; Hayvan çeşitleri arasında en geniş olanıdır. Kara hayatına oldukça iyi uyum sağlamışlardır. Dış iskeletleri kitin yapıdadır. Vücut baş, boyun ve göğüs kısımlarından meydana gelir. Et ile, ot ile ya da hem et hem ot ile beslenen eklembacaklı çeşitleri bulunur. Sindirim sistemleri tam gelişmiştir. Kılcal damar bulundurmaz ve açık dolaşım yaparlar.

Derisidikenliler; Genel olarak iç iskelet bulunduran denizlerde sürünerek yaşayan canlılardır. İskeletinde dikenler bulunur. Eşeyli üreme ve dış döllenme yaparlar. Kendilerini yenileme özellikleri vardır. Denizyıldızı, denizkestanesi, deniz zambakları derisidikenliler çeşitlerine örnek olarak verilir.

İlkel Kordalı Hayvan Çeşitleri

Bu gruptaki hayvan çeşitleri notokord; iskelet görevi yapan çubuk, sırt bölümünde yer alan içi boş sinir kordonu, gaz alışverişinde görevli solungaç yarıkları, vücudun arka kısmında kuyruk bulundururlar. Denizlerde yaşarlar.

Omurgalı Hayvan Çeşitleri

Balıklar; Yumurta ile ürerler. Solungaç solunumu yaparlar. Vücutları mekik şeklindedir çünkü suyu kolay yarmaları gerekir. Deri ile kaplı vücutları vardır. Bir karıncık ve bir kulakçıktan meydana gelen iki odalı kalpleri bulunur. Çenesiz balıklar, kıkırdaklı balıklar ve kemikl balıklar olarak farklı türleri bulunur.

Sürüngenler; Deride keratin yapı bulundururlar. Akciğer solunumu yaparlar. Deri solunumu yoktur. Üç odacıklı kalpleri bulunur. Soğukkanlı hayvan çeşitleri arasında yerini alır. İç döllenme fakat dış gelişme yaşarlar. Yılanlar, kertenkeleler, timsahlar sürüngen türlerine örnektir.

Kuşlar; Vücutlarının hemen hemen bütünü keratin kaplı tüylerden meydana gelir. Akciğer solunumu yaparlar. İskeletleri uçmaya uygundur. 4 odacıklı kalpleri vardır. Vücutlarında temiz ve kirli kan birbirine karışmaz. Çenelerinde diş yoktur. İç döllenme ve dış gelişme görülür. Kırlangıç, baykuş, serçe, turna, flamingo gibi hayvanlar kuşlara örnektir.

Kurbağalar; Hayatlarının bir kısmını suda bir kısmını karada yaşarlar. Bu nedenle iki yaşamlı olarak da bilinirler. Başkalaşım ile gelişirler. Larva evresinde solungaç solunumu ergin evrede ise akciğer solunumu yaparlar. Derileri kaygandır. Vücutta temiz ve kirli kan birarda karışık olarak bulunur.

Memeliler; Omurgalı hayvan çeşitleri arasında en gelişmiş gruptur. Akciğer solunumu vardır. Vücut kıllarla kaplıdır. 4 odacıklı kalpleri vardır. İç döllenme ve iç gelişme görülür. Diyaframları kaslıdır. Gagalı memeliler, keseli memeliler, plesantalı memeliler gibi farklı çeşitleri bulunur.

" } ] }