{ "title": "Hurma Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Hurma-Cesitleri-18391.jpg", "date": "20.01.2024 05:21:14", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "Hurma çeşitleri, Cennet meyveleri arasında bulunan ve kuran-ı kerimde ismi çokça anılan ve doksan dokuz çeşidi olan bir meyvedir. Tatlı çeşidi olarak oldukça lezzetli olan hurmanın kahvesi, pekmezi, cezeryesi gibi birçok çeşitte üretimi yapılıyor. Sağlık açısından oldukça faydalı olan hurma en çok da gebelik döneminde ve doğum yapan kadınlar tarafından çokça tüketilir. İçerisindeki azot, fosfor, potasyum, demir gibi maddelerden oldukça zengin olan hurma ramazan aylarında sofralardan eksik edilmiyor.

Doksan dokuz çeşidi olan hurmanın Hudri, Mebrum, Safavi, Medjoul gibi çeşitleri en çok Medine de yetişir. Diğer çeşitleri ise İran, İsrail ve Ürdün gibi ülkelerden ithal edilir.

Hurma çeşitleri nelerdir?

Medjoul hurması; En çok ramazan ayında ithal edilen hurmanın en fazla ilgi gören çeşidi ise şekerli ve hafif olması sebebi ile Medjoul hurmasıdır. Büyük olması sebebiyle Ürdün'den ithal edilen ve kral ismini alan hurma çeşidi çokça tercih edilen hurmalar arasındadır.

Safavi; Kan yapıcı özelliğiyle bilinen Safavi hurma çeşidi ise bolca tüketilen bir hurmadır.

Faris hurması; En çok şeker hastaları tarafından tercih edilen, şeker ve lif oranı az olan ise Faris hurma çeşididir.

Mebrum hurması; Hallavi ve Sukkari, Mebrum çeşitleri ise Medine'den ithal edilir. Mebrum hurması Türk hacıları tarafından en çok tercih edilen hurma çeşididir. Mebrum şekerli ve yumuşak olmayan bir hurmadır.

Acve hurması; Tüm dünya tarafından oldukça rağbet gören hurma çeşidi ise kutsal kitapta da adı geçen Peygamber hurması olarak da bilinen Acve hurmasıdır. Acve hurması en çok hasta olan kişiler tarafından şifa bulmak için tercih edilen bir hurmadır.

Tunus hurması; Tunus'tan dalıyla birlikte gelip kurumaya bırakılan ve kuruduktan sonra kendiliğinden şerbetlenen hurma çeşididir Tunus hurması.

Dayri hurması; Irak'ta yetiştirilen Dayri diğer adıyla manastır hurması kuru, uzun, ince ve büyüktür. Dayri hurmasının kura ve sert olmayan meyveleri vardır.

Bahri hurması; Çok tatlı ve yumuşak olan Bahri çeşidi ise Irak'ta yetişmektedir. Şekli silindire benzetilen Bahri hurması olgunlaştıkça koyu kahverengiye döner. Birinci kalite olan bu hurma pasta yapımında da kullanılır. Çok lezzetli aroma tadı olan bu hurmanın tozunun kemik erimesine iyi geldiği söylenmektedir.

Maktum hurması; Maktum çeşidi ise büyük, kızıl kahverengi, unlu, kabuklu ve yumuşak yalnız çok tatlı olmayan neme karşı dirençli olan bir hurma çeşididir. Irak'ta yetişen bir hurmadır.

Daglet noor hurması; Yarı kuru ve sakızlı hurma çeşidi olan Deglet Noor türü ise en çok Cezayir ve Tunus hurması olarak bilinir. Kurabiye yapımında da kullanılan bu hurma atıştırmalık olarak tüketilir ve hafızaya iyi gelir, kanser önleyicisidir. Çekirdekleri çok iyi gelir ve oldukça potasyum içerir.
" } ] }