{ "title": "İbadet Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Ibadet-Cesitleri-95445.jpg", "date": "21.01.2024 23:26:39", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
İbadet Çeşitleri, İslam dinine mensup olan bireylere Müslüman denir ve Müslümanların Allah (Cc) karşı hem borçlarını ödemek hem de şükürlerini yapmak amacı ile yaptıkları her iş ibadet olarak tanımlanabilir. Tüm canlı varlıkları yoktan var edene Allah'a olan ibadet her zaman insanın içini ferahlatır, dertlerini alır, dinginlik verir. Allah (Cc) sayısız olarak nimetler vermiştir ve bunun şükrünü yapmak isteyen insan ibadete sığınır. Şöyle bir etrafa bakıldığı zaman Güneş, ağaçlar, bulutlar, hayvanlar, meyve ve sebzeler, akıl, duyu organları gibi daha milyonlarca sayılabilecek inanılmaz mükemmel şekilde yaratılan onca şeyin teşekkürü sadece ibadet ile kolayca verilir. İslam dini kolaylık dini olduğu için ibadet sadece maddi olarak ya da bedenini kullanarak yapılmaz. İbadet çeşitleri farklı farklıdır. Rabbim herkesin kendi kaldırabileceği şekilde ibadetlerin yapılabilmesini ister. Maddi durumu olan adamın yapacağı ibadetlerde birtakım farklılıklar olabileceği gibi bedensel engelli olan birinin yapacağı ibadetler de birtakım farklılıklar, kolaylıklar elbette bulunur.

İbadet Çeşitleri

Bedeni İbadetler: Canlının bedenini kullanarak yaptığı ibadet çeşitlerindendir. Bedeni ibadetlerde vekalet kavramı yer almaz. Her yaratılan birey kendi bedeni ibadetinden kendisi sorumludur. Bedeni ibadetlere en güzel iki örnek namaz kılmak, oruç tutmaktır.

Namaz kılmak; günde 5 vakit (Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı, yatsı namazı) Müslümanlara farz olan bir bedeni ibadet çeşitleri arasında yer alır. Farz olan namazlar dışında nafile olarak adlandırılan, Müslümanların yapmakla sorumlu olmadığı fakat yaptığı zaman sevap kazanacağı ibadetlerdir. Nafile namazlar; duha namazı, teheccüt namazı, evvabin namazı gibi. İbadet çeşitleri arasında en devamlı olanıdır, namaz kılmak. Namaz kılmak ergenlik dönemine giren her gencin sorumlu olduğu ve bu sorumluluk ölene kadar devam ettiği bir bedeni ibadet çeşitlerindendir. Oruç tutmak ise senede bir ay (Ramazan ayı) boyunca her gün sahur yapılıp iftar vaktine kadar hiçbir şey yememe durumudur. Aç kalarak hem beden dinlendirilmiş olur hem de yardıma muhtaç olan insanların hali anlaşılır.

Mali İbadetler: Mal ile yapılan ibadet çeşitleridir. Bu ibadetler genel olarak maddi durumu orta halli ve daha yüksek olanlar yapar. Maddi durumu müsait olmayan Müslümanların sorumlu olduğu ibadetler değildir. Mali ibadetlerde başkasını vekil kılarak yapmak İslamiyet dininde caiz kabul edilir yani doğru kabul edilir. Mali ibadetlere örnek; zekât vermek, fitre vermek, kurban kesmek, sadaka vermek gibi.

Zekât vermek; Müslüman olan bir bireyin her sene malının 1/40 kadarını yardıma muhtaç olana birisine vermesidir. Burada kastedilen mal gelir gider dengesi içinde olan değil, mülk halinde yatırım yapılmış maldır. Böylece yardıma muhtaç olan insanlara el uzatılmış olur ve veren kişinin de malı bereketlenir. Fitre vermek ise Ramazan ayına özel bir durumdur. Durumu olan her birey Ramazan ayı içinde bir oruç yapabilecek kadar miktarda olan parayı yardıma muhtaç olan birisine vermesidir.

Hem Bedeni Hem Mali İbadetler: Hem bedeni hem de mali olarak yapılan ibadetlere en güzel örnek Hac ibadetidir. Burada başkasına vekalet söz konusu değildir. Maddi durumu ve sağlığı müsait olan kişinin direk kendisinin yapması gereken bir ibadet çeşididir. Fakat maddi durumu yeterli olduğu halde sağlığı buna izin vermiyorsa kendisi yerine başkasını vekil olarak gönderebilir.
" } ] }