{ "title": "İklim Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Iklim-Cesitleri-87432.jpg", "date": "21.01.2024 08:11:42", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
İklim çeşitleri, dünyanın hemen hemen her bölgesinin kendine ait iklim türü bulunmaktadır. Dünya genelinde görülmekte olan birçok iklim türü bulunmaktadır. Bu iklimlerde yaşayan canlılarda da değişiklikler görülmektedir. İklimler sıcak, ılıman ve soğuk olmak üzere üç gruba ayrılmaktadırlar. İklimlerin sınıflandırılmasında ise sıcaklık, yağış miktarı ve yağış rejimi gibi unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır.

İklim çeşitleri nelerdir?

Ekvatoral iklim: Günlük sıcaklık farkının en az görüldüğü iklim çeşitleri arasında yer alan Ekvatoral iklimin yıllık sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak yirmi beş derece civarlarındadır. Yıllık sıcaklık ortalamasının az oluşunun nedeni ise güneş ışınlarının bütün yıl dik açı ile gelmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Ayrıca nemliliğin fazla olması da bu durumun oluşmasına neden olmaktadır. Bu iklim türü Ekvatorun 0 ile 10 derece enlemleri arasına görülmektedir. Amazon, Kongo ve Gine körfezi kıyılarında görülen iklimde her mevsim düzenli bir yağış rejimi oluşmaktadır. Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği tarihler arasında en fazla yağış görülür. Yıllık yağır miktarı yaklaşık olarak 2000 mm civarlarındadır. Bütün yıl yeşil kalan bir bitki örtüsüne sahip olan Ekvatoral iklimde kimyasal çözülmede oldukça yüksektir.

Tropikal iklim: Bitki örtüsü otsu bitkilerden meydana gelmekte olan bu iklim türü 10 ile 30 derece kuzey ve güney enlemlerinde görülmektedir. Çad, Nijerya, Mali, Brezilya, Kolombiya ve Bolivya gibi ülkelerde görülmekte lona tropikal iklimin sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak yirmi derece civarlarındadır. Bu iklimin görüldüğü yerlerde ise güneş yılda iki defa dik açı ile düşer. Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği dönemlerde yağışlar meydana gelmektedir ve yıllık yağış miktarı ise 1000 ile 1200 mm arasında değişiklik göstermektedir.

Muson iklimi: İklim çeşitleri arasında yer alan muson iklimi Güney Hindistan, Güney Çin, Japonya ve Mançurya bölgelerinde yetişmektedir. Muson rüzgârlarının etkisi altında olan bu bölümlerde yıllık ortalama sıcaklık 15 ile 20 derece arası değişiklik göstermektedir. Muson ikliminde alçak bölgelerde sıcaklık oldukça yüksektir. Yazların yağışlı geçtiği bu mevsimde kışlarda soğuk ve kurak geçmektedir. 1200 mm yağış miktarı ile dünyanını en fazla yağış alan bölgesini içerisinde bulundurmaktadır.

Çöl iklimi: Etrafı dağlarlar ile çevrili çukur alanlarda görülen bu mevsim dönenceler civarında kıtalarda oluşmaktadır. Bu iklim türünde gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı oldukça yüksektir. Bazen bu fark elli derecenin üzerinde görülebilmektedir. Yağışların çok nadir olarak görüldüğü bu iklimde yaklaşık olarak yıllık 100 mm daha az yağış düşmektedir. Bitki örtüsü oldukça zayıftır ve kurakçıl otlar ve kaktüs gibi bitkiler görülmektedir.

Akdeniz iklimi: Türkiye, Avustralya, Güney Afrika ve Kuzey Amerika da görülmekte olan bu iklim türünün yıllık ortalama sıcaklığı 18 derece olarak bilinmektedir. Yıllık yağış miktarının yükseltiye göre değiştiği bu iklim türünde yaklaşık olarak 600 ile 1000 mm arasında toprağa yağış düşmektedir. Cephesel yağışların en fazla görüldüğü iklim özelliğine sahip olan Akdeniz ikliminin bitki örtüsü makilerdir. Sürekli yeşil kalan bu bitkiler sert yapraklı ve kısa boylu bir özelliğe sahiptir.

Okyanusal iklim: 30-60 derece enlemlerinde yer alan bu iklim türünün Güney Şili, Yeni Zelenda ve Türkiye'nin Doğu Karedeniz Bölgesinde görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 13 ile 15 derece arası değişmekte olduğu okyanusal iklimde her mevsim yağışlı geçmektedir. En fazla yağış ise son bahar aylarında düşmektedir.

Karasal iklim: İklim çeşitleri arasında yer alan bu karasal iklim 30 ile 65 derece enlemlerinde görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 0 ile 10 derece arasındadır. Kışlar soğuk ve uzun geçmektedir ve yazlar sıcaktır. Yıllık yağış miktarı ise 500 ile 600 mm arası değişmektedir.

Step iklimi: bu iklim türünde yıllık ortalama sıcaklık 10 ile 12 derece arasındadır. Yıllık yağış miktarı ise 300 ile 500 mm arasındadır. Yağışlar en fazla ilkbahar ve yaz aylarında düşmektedir.

Tundra iklimi: En sıcak ayın 10 dereceyi geçmediği bu iklim türünde toprak donmuş bir haldedir. Kışlar oldukça soğuktur ve yıllık yağış miktarı 200 ile 250 mm arasında değişiklik göstermektedir. Bitki örtüsü cılız çalılıklardan oluşmaktadır.

Kutup iklimi: bu iklim türü kutup bölgelerinde görülmektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0 derece altındadır. Yıllık sıcaklık farkının 30 derece olduğu bu iklimde güneş ışınları yıl boyunca eğik açı ile gelmektedir. Yağışların kar şekline düştüğü bu iklimde bitki örtüsü yoktur. Zemin tamamen buzlar ile kaplıdır.
" } ] }