{ "title": "İp Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Ip-Cesitleri-47565.jpg", "date": "20.01.2024 01:51:33", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "İp Çeşitleri; Her çeşit dokuma malzemesinin liflerinden örülebilen türlü kalınlık ve ebatlarda olabilen bir şeyleri bağlamakta, birleştirmekte kullanılan bağdır. Halk arasında bazı yörelerde iplik olarak da adlandırılır. İp kullanım alanı kullanım yerine göre farklı farklı türleri ve bu türlerininde farklı özellikleri bulunan malzemedir.

İp Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Karde Ring Pamuk İp Çeşitleri; Kısa pamuk elyafından üretilmiştir. Karde ring pamuk ip çeşitlerinde tarama işlemi yapılmamıştır. Penye piliklerine oranla çok daha kalitesizdir. Pürüzlü ve düzgün olmayan yüzeye sahip olan ip çeşitlerindendir. Genel olarak dokuma ve örme sektöründe kullanılır. Bu iplerde büküm işlemi dokuma da yüksek triko da daha düşük yapılır. Mukavemeti penye ip çeşitlerine göre daha düşüktür. İp kalınlaştıkça yani ip numarası küçüldükçe maliyeti daha az olur ve ip daha kaba bir yapıda olur. Genel olarak Ne 6 ve Ne 30 arasında üretim yapılır. Bu ip ile üretimi yapılan kumaşlar gevşek, kaba ve tüylü olurlar. Bir miktar yabancı madde içerirler ve mat ve daha temizdirler. Çarşaf, havlu, ev tekstili, döşemelik kumaşlar, denim üretimlerinde yaygın olarak kullanılır.

Penye Ring Pamuk İp Çeşitleri; Uzun ve ince pamuk elyafından üretilir. Tarama işlemlerinde geçirilerek elde edilir. Penye ipi oluşturmak için üretilen gerekli olan makinelerin parkı uzun ve maliyetlidir. Üretim fazla enerji harcanarak yapılır. Ne 80'e kadar ince ip üretimi yapılabilir. Karde ip çeşitlerine göre çok daha temiz, mukavemeti daha fazla, düzgün olma niteliği daha az ve homojendir. Yumuşak tutumlu ve düzgün ip çeşitleri arasında yer alır. Penye ip çeşitlerinin en önemli niteliği su emici olmasıdır. Bu niteliği ile tercih edilme oranını artırır. Statik elektriklenme sorunu yoktur. Hem bayan hem de bay kıyafetlerde, iç ve dış giyimde, perde ve örtülerde, ev tekstilinde kullanılır.

Naylon İp Çeşitleri; Poliamid elyafdan üretien bir ip çeşididir. Mukavemeti yüksektir, elastikiyeti de fazladır. Tekstil sektöründe en yaygın olarak kullanılan ip çeşitlerindedir. Dokuma ve örme alanlarında yalnız kullanıldığı zaman filament olarak kullanılır. Fakat pamuk ve yün ile kullanıldığı zaman şitapel olarak da kullanılabilir. Bakımı kolay ve dayanım formu kolaydır. Piling sorunu vardır ama statik elektriklenme sorunu yoktur. Isıya karşı oldukça dayanıklıdır ama ışığa karşı dayanıklılığı azdır. Endüstriyel alanda da yaygın olarak kullanılır.

Poliester İp Çeşitleri; Tam yapay yani sentetik ip çeşitlerindendir. Poliester petrol türevi ip çeşitleri arasında yer alır. Poliester ip çeşitleri flament olarak ya da şitapel elyaftan üretilir. Filament olarak üretilenler pürüzsüz, düzgün, kaygan, yuvarlak kesitli, mukavameti yüksektir. Şitapel formda mukavamet hemen hemen filament form kadar yüksektir. Dayanıklı, esneme niteliğine sahip, nem emicilik oranı az hem statik elektriklenme hem de piling sorunu vardır. Poliester ip çeşitleri dokuma ve örme kumaşlarda çok yaygın olarak kullanılır.

Ketenİp Çeşitleri; Keten bitkisi saplarından elde edilen keten elyafından üretilen ip çeşididir. Kısa ştapel ve uzun ştapel olarak iki farklı şeikilde incelenir. Kısa ştapel olanlar kaba, hacimli yüzeye sahip, düzensiz ve kalındır. Uzun ştapel olanlar ise ince, pürüzsüz yüzeye sahip, düzgün ve daha hassastır. Uzun ştapel keten iplikler daha kaliteli ve daha maliyetlidir. Örme ve triko sektöründe, hasır ve ayakkabı üretiminde, peçete, temizlik bezleri, ev tekstili, mendil üretiminde kullanılır.

Bunların dışında ip çeşitleri
" } ] }