{ "title": "İrmik Tatlısı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Irmik-Tatlisi-Cesitleri-64181.jpg", "date": "19.01.2024 16:43:54", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "İrmik Tatlısı Çeşitleri, Akşam çaylarının yanına çoğu zaman tatlı koyularak ağızlar tatlandırılır. Çoğu zaman hazır alınan tatlılar çayların yanını süsler. Ancak evde yapılan tatlılara hiçbir hazır tatlı kavuşamamaktadır. Hem sağlıklı hem hijyen olması bile yeterlidir. Çoğunlukla akşam çayına misafirlerin gelmesi ile evlerde tatlılar yapılır. Özellikle de irmik ile yapılan tatlılar sanki ayrı bir lezzet olmaktadır. Ayrıca her bayanın rahatlıkla yapabileceği irmik tatlıları bulunmaktadır. Sadece üşengeçlik yapıp boş çay tercih edilir. Ancak benim bayanlara tavsiyem çaylarınızın yanını şenlendirin ve herkesi kendinize hayran bırakın. Hamaratlığınızı göstermenin tam zamanı bence. Şimdi benim en sevdiğim ve oldukça pratik yapılan irmik tatlısı çesitleri için birlikte kolları sıvayarak akşama hazırlık yapalım.

İrmik tatlısı çeşitleri

Haşhaşlı irmik tatlısı için malzemeler
Şerbeti için malzemeler
Üzeri için malzemeler
Haşhaşlı irmik tatlısı nasıl yapılır?

İlk olarak tatlıyı yapmadan şerbetini hazırlayalım. Derin bir tencereye şekeri ve suyu koyalım ve şeker eriyene kadar karıştıralım. Daha sonra altı hafif kısık ateşte kaynatalım. En son ise limon suyunu ekleyerek biraz daha kaynatalım ve şerbet hazır olduğu zaman ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Bu arada tatlımızı yapmaya koyulalım. Derince bir kabın içerisine 3 yumurtayı kıralım ve üstüne 1 su bardağı şekeri koyarak iyice mikser ile çırpalım. Daha sonra sıvı yağı ve yarım su bardağı sütü ekleyerek çırpmaya devam edelim. Son olarak ununu, irmiği, haşhaşı, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek iyice çırpalım. Hazırlanan hamuru yağladığımız tepsiye güzelce serelim. Fırınımızı önceden ısıtalım ve ısınan fırına koyarak 170 derecede pişirelim. Yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Pişen keki fırından çıkartarak kürdan ile delikler açalım. Sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti gezdirelim. Daha sonra kenara dinlemeye bırakalım. O arada üzeri için krem şantiyi hazırlayalım ve dolaba koyalım. Kenarda bekletilen ve şerbetini çeken kekin üzerine bir spatula ile krem şantiyi serelim ve dolapta dinlendirelim.

Sade irmik tatlısı için malzemeler
Şerbeti için malzemeler
Sade İrmik tatlısı nasıl yapılır?

İlk önce derin bir tencereye şekeri ve suyu koyarak şerbeti hazırlayalım. Ocağın altını açarak ilk önce kaynatalım ve daha sonra kısalım tamamen kaynamasını bekleyelim. O arada sıvı yağ, yumurta, irmik, un, yoğurt ve kabartma tozunu bir leğene koyarak yumuşacık bir hamur olana kadar yoğuralım. Yoğrulan ve hazır olan hamurdan limondan biraz küçük parçalar kopartarak şekil verilir ve yağlı kâğıt serili tepsiye dizilir. Üzerine ceviz koyulur ve önceden ısıtılmış olan fırına koyarak pişirilir. Tabi bunu yaparken şerbetin ılınması için bir kenarda bekletelim. Son olarak pişen kurabiyelere ılık olan şerbeti dökelim ve çekmesini bekleyelim. Böylece hazır olan irmik tatlımızı ikram edelim.
" } ] }