{ "title": "Jant Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Jant-Cesitleri-43556.jpg", "date": "19.01.2024 01:41:08", "author": "Emre Özdenbaşı", "article": [ { "article": "Jant Çeşitleri, 1846 yılında günümüzdeki otomobil lastiklerinin ilk olarak bisikletlerde kullanılması ile git gide yaygınlaşmaya başlamıştır. Jantlar, otomobilin hareket edebilmesi için en önemli aksamlardan birisi olmakla birlikte lastiğin yerleştirildiği yer olma özelliğine sahiptirler. Otomobillerin hareket edebilmesi için olmazsa olmaz olan parçalardandır. Jantlar, otomobillerin aks sistemine bağlanan kısımda bulunmaktadır. Jantların çok sayıda çeşitleri vardır.

İç Lastiksiz Jant (Tubeless Jant): İç lastiksiz jant çeşitlerine, lastiğin iç bölümüne iç lastik olarak nesnenin yerleştirilmediği jant çeşidi diyebiliriz. İç lastiksiz jantlara da sadece bir adet genellikle kalın bir dış lastik bulunmaktadır. Ülkemizde 1975 yılından itibaren üretilmeye başlanan iç lastiksiz jantlara lastiğin takılmamasının nedeni jant ve lastiğin birbirine çok yakın olmasından dolayı ara kısımlara hava kaçmasını önlemekten gelmektedir. Bu jant çeşitleri kendi arasında 3 alt gruba ayrılmaktadır.

50 lastik oturma açılı jant: bu jantlar büyük araçlar için üretilmektedir. Tır, kamyon ve yer yer de iş makineleri bu gruba dahildir. Yaygın olarak kullanılan 50 lastik oturtma açılı jant çeşitlerinin genel ebatları 13”, 14”ve 17”dir. Ölçülerinin standart ve profilleri genellikle bu şekildedir.

150 lastik oturma açılı jant: Ölçüleri; 17,5”, 19,5” ve 22,5” olmakla birlikte geniş kesitlere sahip olan araçlar için tasarlanmıştır.

50 lastik oturma açılı 4 parçalı jant: 80 serisi olarak adlandırılmış lastiklere göre üretilen jant çeşitleridir. Ölçüsü sabit olarak 20”dir.

İç lastikli jant (Tube Tyre Jant): Adından da anlaşılacağı üzerine bu jant çeşitlerinde iç lastik kullanılmaktadır. Bu jant çeşitlerinin bölümlerini çember, göbek ve segman kısımları oluşturmaktadır. Ancak bu jant türünde bahsettiğimiz bütün bölümler bulunmayabilir yani segman ve çember bölümleri yerine kombine çember de yerleştirilebilir.

Göbeksiz jant (İspit Jant): bu jant çeşitlerinin ana özelliği tercihe bağlı olarak hem iç lastikli olarak hem de iç lastiksiz olarak kullanılabilme özelliğidir. Göbeksiz jant çeşitlerinde jantın araç poyrasına bağlantı şekli poyra üzerindeki pabuç olarak adlandırılan vasıtalar ile yapılır.
" } ] }