{ "title": "Kafes Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kafes-Cesitleri-75572.jpg", "date": "21.01.2024 13:19:20", "author": "Ece Naz Aydın", "article": [ { "article": "Kafes çeşitleri: Her insanın bir evi olduğu gibi hayvanların da evleri vardır. Nasıl ki insanlar evlerinde kendilerini daha rahat hissediyorlarsa, rahat rahat hareket ediyorlarsa hayvanlar da evlerinde öyle rahat ederler. Evlerine başka hayvanları almazlar ve evlerini korurlar. Kafeslerde kuşların evidir. Yemeklerini burada yer, sularını burada içer, burada uyurlar. Kuşlar çok çeşitlidir ve hepsinin evi birbirinden farklıdır. Bu evlerin farklı olmasının sebepleri vardır. Bunlardan bazıları beslenecek olan kuşun türü, boyu, sayısı vb. Özelliklerdir.

Kafes çeşitlerini incelediğimiz zaman

Tek kapılı küçük kafesler: Kafes çeşitleri içerisinde en çok kullanılan ve en ucuz olan kafes çeşidi tek kapılı küçük kafeslerdir. Hem kullanması kolaydır hem de küçük olduğu için temizlik açısından rahattır. Bu kafeste genel olarak küçük boyutlu kuşlar yaşam sürdürmektedirler. Sadece bir tane kapıları olduğundan dolayı folluk veya banyoluk gibi ikinci kapı takılması gerek durumlarda işe yaramamaktadır. Genelde tek bir adet Kanarya, İspinoz ya da Bülbül türleri için kullanışlıdır. Tek kapılı kafesler genelde küçük olduklarından dolayı uzun kuyruklu muhabbet kuşları için uygun değildir.

Çift kapılı orta boy kafesler: bu kafes türü tek kapılı küçük kafeslere göre daha büyüktür. Bu kafes türü tüm ev kuşları için ideal bir boyut ve şekle sahiptir. Bu kafes türü ikinci kapıya sahip olduğundan dolayı banyoluk, folluk vb. Araçlar için uyumludur. Bu kafes türünde bir çift kuş beslenebilmektedir.

Dikey-Yatay telli kafesler: Kafeslerde tel iki şekilde yerleştirilir. Bunlar dikey tel ve yatay teldir. Tel dizimi kuşun çeşidine göre değişir. Dikey tele sahip olan kafesler Kanarya kafesi olarak adlandırılırken; yatay telli kafesler ise Muhabbet kuşu kafesi olarak bilinir. Bu telin farklı olmasının sebebi de bu iki kuş türünün farklı özelliklere sahip olmasıdır.

Yuvarlak yapılı papağan kafesleri: bu kafes türü papağan türü için uygundur. Genelde bu kafes türü normal kafeslere göre daha büyük bir yapıya sahiptir. Papağanlar çevreye merakla baktıklarından dolayı yuvarlak yapısı papağanlar için çok uygundur.

Taşıma kafesleri: bu kafes türü tüm kuşlar için uygundur. Çünkü her kuş türü bir taşıma kafes türüne sahiptir. Taşıma kafes türleri kişi tarafından kendi sahip olduğu kuşa göre tasarlanabilir. Taşıma kafesleri sadece taşıma işlemi için kullanıldığından herhangi bir araç-gereç (Tünek, yemin, banyoluk, folluk, suluk) üzerinde bulunmaz. Bu tür kafeslerde genelde bir ya da iki kuş türü taşındığı için çok büyük değildirler.

Yarışma kafesleri: Kuşların tanıtıldığı, gösteriye katıldığı ve diğer kuş türleri ile karşılaştırıldığı dernekler ya da kulüpler tarafından hazırlanan yarışmalara katılan kuşların koyulduğu kafes türüdür. Yarışma kafesleri içinde bulunan kuşu tam olarak gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Kafesin alt, üst ve çevresi kapalıdır. Yalnızca kafesin ön kısmı açıktır ve burada da sergilenecek kuş türü bulunur.

Çifthaneler: bu kafes türü isminden de anlaşılacağı gibi çift kafesin bir araya gelmesi sonucu oluşur. Dikdörtgen şeklinde ve uzun yapıya sahiptirler. İstenildiği zaman bu iki kafes birbirinden ayrılabilir.

Salma kafesler: Salma kafes türü tüm kuş türleri için en uygun kafes çeşitleri arasındadır. Ama sık kullanılmamasının sebebi boyut olarak çok büyük olmasıdır. Büyük olduklarından dolayı tüm kuş türleri içerisinde rahat bir şekilde hareket ederler. Tüm kafes kuşları rahat bir şekilde beslenebilirler. Bu kafes türü genel olarak kişi isteğine bağlı olarak yaptırılır.
" } ] }