{ "title": "Kağıt Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kagit-Cesitleri-19541.jpg", "date": "19.01.2024 05:29:40", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Kâğıt Çeşitleri; Kağıtlar, bilindiği gibi ihtiyaçlara göre farklı üretilir ve isimlendirilir. Kullanılan hammaddeler, içerisinde bulunan katkı maddeleri ve yüzeylerine işlenen uygulamalar gibi. Gazete kağıdından tutun, en kaliteli olan kuşe kağıdına ve davetiyelerde kullanılan kâğıtlara kadar kullanılan birçok kâğıt çeşidi vardır.

Baskı endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan kullanılan kâğıt çeşitleri

Hamur kağıdı: Bileşimi içerisinde bulunan selüloz miktarı çok olup da odun miktarı az olan bu kâğıtlar günlük kullanım içerisinde fotokopi kâğıdı olarak da bilinirler. Antetli kâğıtlar, kitap, broşürler gibi çalışmaların baskılarında kullanılan bu kâğıtlar 55, 60, 75, 80, 90, 100, 110 ve 120 gr/m2lik gramajlarda üretilirler.

Hamur kağıdı: Bileşimi içerisinde bulunan selüloz ve odun miktarı neredeyse aynı olan ve rengi tam olarak beyaz olmayan bu kâğıtlar, kitaplar ve benzeri işlerin basımında ücret avantajı sağladığı için daha çok tercih edilir. Kaliteli bir şekilde renkli baskı yapamayacağınız bu kâğıtlar, bobin veya tabaka şeklinde satılmaktadır.

Hamur kağıdı: Bileşimi içerisinde bulunan odun miktarı selüloz miktarından daha fazla olan bu kâğıtlar, günlük yaşam içerisinde saman kâğıdı ismiyle bilinirler. Çok düşük bir ücreti olmasına rağmen kaliteli bir baskı hizmeti sunmadığı için tercih edilmeyen bu kâğıt türünün, 54 ve 60 gr/m2'lik gramajları vardır.

Kuşe kağıdı: Broşürlerin basımında en çok tercih edilmekte olan kâğıt türü kuşe kağıdının, yüzeyi işlemiş olan mat ve parlak türleri vardır. Yüzeyi tam olarak beyaz olan kaliteli kuşe kâğıtları ise renkli basımlarda en iyi sonuçları verir. Kuşe kâğıtları, 80, 90, 115, 135, 170, 200, 250, 300 ve 350 gr/m2'lik gramajları bulunmaktadır.

Bristol: Amerikan bristol ismiyle de bilinen bu kâğıt türü, bir yüzeyi işlenmiş olan, parlak ve tam olarak beyaz, diğer yüzeyi ise pürüzlü olan yüksek kalite bir kartondur. Genel olarak kitapların, defterlerin, broşürlerin kapaklarının basımında kullanılan bu karton türünün arka yüzeyi baskı için pek de uygun değildir. Tabi bu kâğıtların her iki yüzeyi birbirinden farklı olduğu için bu kâğıt türü revolta (Çevirmeli) baskılar için de uygun değildir. Bristol türü 180, 200, 225, 250, 300, 330, 350 ve bir de 450 gr/m2'lik gramajlarda üretilirler.

Aydınger: Tasarımlar üzerinde farklılık kazanmak için kullanılmakta olan bu kâğıt şeffaftır ve buzlu cam görüntüsündedir. Davetiye gibi içerisine özgünlük katılan işlerde kullanılır.

Otokopi kağıdı: Kendisinden karbonlu olan bu kâğıt türü faturalar, sipariş fişi gibi çok nüshalı olan işlerde tercih edilektedir.
" } ] }