{ "title": "Kaktüs Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kaktus-Cesitleri-23922.jpg", "date": "21.01.2024 11:26:44", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kaktüs çeşitleri, Kaktüs bitkisi cactaceae (Kaktüsgiller) familyasını oluşturur. Çoğunlukla tropik ve çöl gibi bölgelerde yaşamaktadır. Ana vatanı esasen Amerika'dır. Doğal olarak bulunduğu yerler Bolivya, Peru, Şili, Meksika ve ABD güney- batı kısmında bulunmaktadır. Nerdeyse Patagonya'nın güney kesimine kadar görünür. Gövdesinin dışı dikenler ile kaplı ve içi ise su depolayan bir bitkidir. Bazı kaktüs çeşitlerinde az diken bulunduğu gibi yassı şeklinde gövdeleri de bulunmaktadır. Bazılarının da neredeyse bütün gövdeleri dikenler ile kaplı olur. Bu bitkilerin boyları 12 metreye civarına kadar uzayabilir. Nadir de olsa bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabilir. Kaktüslerin dikeni battığı zaman hem çıkarılması zor hem de bay can yakar. Karanlığı pek sevmezler. Yapısından kaynaklı olarak sıcak iklim olduğu yerlerde sıklıkla rastlanır. Kaktüs çeşitlerine bakar iken çok sulama gerektirmez. Bu nedenle evlerde kolaylıkla bakılır. Sulama işlemini damlatma şeklinde uygulanmalı. Ayrıca kaktüslerin saksılarını 5-6 yılda değiştirmeniz gereklidir. Toprakta bulunan mineralleri tükettiği zaman yıl içerisinde bir kerede olsa toprağın içine vitamin ve mineral eklemelisiniz.

Kaktüs çeşitleri

Agave Americana kakatüsü: Tuzlu ve kurak toprakları severler. Yaprak yapıları dikenli ve geniştir. Çoğunlukla peyzaj çalışması için kullanılır. Agave americana kaktüsü baya yavaş gelişir. Gelişmeleri 50-100 cm civarında değişir.

Agave Americana marginata kaktüsü: Agave Americana marginata kaktüsü oldukça dayanıklıdır. Kaya bahçelerinde sık kullanılmaktadır. Kaktüsün yapraklarının kenar kısımlarında sarı şeritleri vardır. Sarı şeritli yaprakları batıcı ve serttir.

Aloe Arborescens kaktüsü: Sukkulent çeşitlerinden biridir. Salonda çok rahatlıkla bakılabilir. Bunun dışında sıcak iklim şartlarına sahip bahçelerde de bakılabilmektedir. İyi drenajlı olan toprakları ve fazla güneşi severler.

Echinocactus Grusonii kaktüsü: kaktüs çeşitleri içerisinde yumru şekli olan türlerden biridir. Çap olarak 100 cm civarında büyüyebilir. Echinocactus Grusonii kaktüsü kaya bahçelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Dikenleri sarı renge sahiptir.

Euphorbia Milii kaktüsü: Dalları olan bir kaktüs türüdür. Dallarının üzerinde kırmızı renkli çiçekleri ve yeşil yaprakları vardır.

Frocactus Elekrocanthus kaktüsü: Frocactus Elekrocanthus kaktüsü sukkulent yapısında olan bir türdür. Bu bitkini dikenleri sık yapıda değildir. Yapısı ise top şeklindedir.

Mamıllarıa Hamnıana kaktüsü: Öteki kaktüsler gibi mamıllarıa hamnıana kaktüsü de dayanıklıdır. Gövdesinde gri tüyleri vardır. Tüy devamında dikenleri bulunmaktadır.

Notocactus Leninghausii kaktüsü: bu kaktüsün sarı renkli dikenleri bulunmaktadır. Bu durumda notocactus leninghausii kaktüsüne hoş bir görüntü katmaktadır. Dikenlerinin yapısı sert değildir.

Cactu Succulent: Cactu Succulent az suyu sevmektedir. Ayrıca eksi 15 derece soğuğa karşı bile dayanıklıdır. Yaz aylarında 40 derece üstünde olan sıcaklara karşı korunması gereklidir.

Notocactus Magnificum kaktüsü: Notocactus magnificum kaktüsünün sarı renklerde çiçekleri bulunmaktadır. Diğer kaktüsler gibi baya dayanıklıdırlar. Ayrıca ana gövdelerinin yan taraflarında yavruları bulur.

Gymnocalycium friedrichi: Yapısıyla orijinal bir görüntüsü vardır. Genç yaşlarında çiçek açarlar. Çiçeklerin tonları genelde kırmızı, beyaz ve pembedir. Gövdeleri gri-yeşil ya da kahverengi olmaktadır. Kök yapıları da oldukça kalındır. Evde rahatlıkla bakılabilir. Gymnocalycium friedrichi kaktüsünün çiçek açmasını istiyor iseniz aydınlık ortamda olması gereklidir. Yaz mevsimde direk güneş ışığı gelmesine dikkat edilmelidir.

Gökkuşağı Echinocactus (Gökkuşağı kirpi kaktüs): Gökkuşağı kirpi kaktüsünün yapısı silindir ya da oval biçimdedir. Büyümeleri yavaştır. Çiçek açarlar. Çiçeklerin görüntüleri kıvırcıktır. Kaktüsler pembe ve mor renklerdedir. Kuru olan ortamları severler. Kök yapısı oldukça kırılgandır.

Diğer kaktüs çeşitleri ise acanthocalycium, aporocactus, aporophyllum, ariocapus, arrajadoa, astrophytum, austrocephalocereus, austrocephalocereus, aylostera, aztekeium, bergerocactus, brasilicactus, cereus, chamaecereus, browningia, cintia, cleistocactus, cochemiea, copipoa, coryphantha, cumariania, dolicothele, Echinocactus, Echinocactus, echinopsis, epihyllum, erico Avrupa, escobaria, espostoa, ferocactus, frailea, gymnocactus, gymnocactus, haageocereus, hamatocactus, hatıra, hildewintera, ısolatocereus, lemairocereus, lepismium, lobivia, mammillaria, malacocarpus, matucana, mediolobivia, melocactus, morawetzia, myrtillocactus, neopoteria, notocactus, nyctocereus, opuntia, oreocereus, ortegocactus, pachycereus, parodia, pelecypora, peniocereus, pereskia, pilocereus, pseudolobivia, pterocactus, puna, rebutia, rhipsalis, yungasocereus, yavia, xpacherocactus, webweocereus, webwerbauero gibi çeşitleri bulunmaktadır.
" } ] }