{ "title": "Kalem Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kalem-Cesitleri-41822.jpg", "date": "21.01.2024 23:55:52", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Kalem Çeşitleri; kalem kâğıt veya düz bir zemin yazı yazma, çizme gibi birtakım işlevsel işleri manüel olarak yapmaya yarayan alettir. Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile bir ok değişik renk ve özellikte kalem çeşitleri mevcuttur. Kelem dediğimiz de aklımıza gelen ilk şey kâğıda yazı yazmayı sağlayan araç olarak akla gelmesin. Okul tahtaları, düz zeminler gibi yerlere yazı yazmaya yapılmış özellikte kalemlerde mevcuttur. Kalemin tarihine bakıldığında yazının bulunuşundan daha eskidir. Eski zamanlarda yazıdan önce insanlar çakmak taşlarını sivrilterek, duvar resimleri, figürleri yapmışlardır.

Kalem Çeşitleri Nelerdir?
Kalem çeşitlerinden genellikle en yaygın kullanımı olan kurşun kalem, grafit özellikli kalemlerdir. Kurşun kalem dış yüzü ahşap kaplama ile kaplanmış değişik renk ve biçimlerde olabilmektedir. On sekizinci yüz yıldan bu yana kullanılan kurşun kalemler uç körelmesi ve uç kırıklığında kalem açacağı ile kolay bir şekilde açılacak tahta özellikli dış yapılıdır. Kurşun kalemden sonra en yaygın olarak kullanılan kalem çeşidi ise mürekkepli kalemlerdir.

Tükenmez kalem olarak da bilinen mürekkepli kalemler, 1880 yıllında bilye uçlu kalem olarak üretilmiş fakat rağbet görmemiştir. Daha sonra dolma kalem (İçerisine mürekkep doldurulabilen kalemler) üretildikten sonra mürekkepli kalemin rağbetini iyice yitirmesini sağlamıştır. Fakat ikinci Dünya savaşları sırasında uçak kullanan pilotların dolma kalem kullanımı esnasında akma yapıp giysi ve eşyaları boyadığı için dolma kalemi kullanımını azaltmış, mürekkepli kalem kullanımını ise arttırmıştır.

Daha sonraki zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile uçlu kalem mekanizmaları geliştirilmiştir. Uçlu kalemler, içerisine 0.5, 0.7, 0.9 milimetre çapında 5-10 cm uzunluğundaki uç yerleştirmeye uygun mekanizmaya sahip kalemlerdir. Uçlu kalemlerde kendi içerisinde renk, şekil ve kalınlığına göre çeşitleri vardır. Keçeli kalemler ise uç kısmı keçeli olan içerisine değişik renkteki mürekkepler koyulabilen kalemlerdir. Boyama kalemi olarak da geçmektedir. Aynı şekilde yağlı boyama özelliğine sahip bir diğer boyama kalemleri ise pastel kalemlerdir. Değişik renk ve şekilleri mevcut olan pastel boyaların genel amaçları resim, boyama amaçlıdır.
" } ] }