{ "title": "Kanser Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kanser-Cesitleri-17958.jpg", "date": "21.01.2024 13:59:42", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Kanser Çeşitleri; Kanser, DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Organizmada oluşan hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlerdir. Vücuttaki sağlıklı hücreler bölünebilir ve bu bölünmeyi ölü ve yaralı hücrelerin yenilenebilmesi amacıyla kullanılır. Ancak bu bölünme yetenekleri sınırlıdır. Her bir hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünme sayısı bulunmaktadır. Ancak kanser hücreleri bunun aksine kontrolsüz bölünür ve çoğalırlar. Kanser hücreleri tümörleri oluştururlar. Tümörler ise normal dokuları sıkıştırabilir, tahrip edebilir ya da o bölgeye girebilir.

Kanser çeşitleri oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop incelemesine göre sınırlandırılmaktadır. Her kanser çeşidi aynı yapıya sahip değildir. Bu nedenle kanser hastalarına var olan kanser türüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kanser hücreleri orjin aldıkları doku ve organın adı ile adlandırılmaktadır. Örnek; akciğer kanseri, meme kanseri gibi. Yaklaşık 100 ayrı çeşit kanser bulunmaktadır.

Kanser Çeşitleri
Kanserden korunma yollarını mutlaka öğrenmemiz gerekir. Kanserin belirtilerini bilmek ve bu belirtilerden şüphelendiğimiz anda mutlaka doktora gitmemiz gerekebilir. Kanser tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.

En sık rastlanan kanser çeşitleri

Akciğer Kanseri: Uzun süren öksürük nöbetleri ve öksürüğün kanlı gelmesi ve nefes darlığı belirtiler arasındadır. Akciğer kanserini önlemek için sigaradan uzak durmak gerekir.

Cilt Kanseri: Vücuttaki ben ve siğillerde renk ve doku değişikliği, iyileşmek bilmeyen yaralar belirtiler arasındadır. Cilt kanserini önlemek için tehlikeli saatlerde güneşe çıkmamalıyız ve mutlaka güneş kremi kullanmalıyız.

Ağız Kanseri: Ağız içi ve ağız kenarında beyaz veya kırmızı renkli bölgeler görülür. Ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık alanlar oluşur. Ağızda ve boğaz bölgesinde kanamalara rastlanır. Yutkunamama, seste boğukluk, yutkunamama, his kaybı, uyuşukluk hissedilir. Bunlar belirgin belirtiler arasındadır. Ağız kanserinden korunmak için düzenli olarak ağız ve diş kontrollerine gidilmesi gerekir.

Meme Kanseri: Memede elle kontrol edildiğinde ele gelen kitle, meme ucunda içeri doğru çekilme ve akıntı gelmesi, meme şeklinde bozukluk belirtiler arasındadır. Meme kanseri teşhisi için düzenli olarak elle kontrol edebilir veya doktora gidebilirsiniz.

Rahim Kanseri: Nedensiz oluşan vajinal alıntılar, menopozdan sonra oluşan kanamalar, karın bölgesinde şişlik oluşumu, uzun süren âdet kanamaları belirtiler arasındadır. Rahim kanseri teşhisi için PAP smear testi yapılması gerekir.

Prostat Kanseri: Sık idrara çıkma, kesik kesik ve ağrılı idrar yapma, idrarını tutamama, idrarını tam olarak yapamama hissi belirtiler arasındadır. Prostat kanseri teşhisi için PSA kan testi yapılması gerekir. Genellikle 45 yaş üstü erkeklerde görülme oranı yüksektir.

Kolon Kanseri: Makat bölgesinden gelen kanama, dışkının farklı gelmesi, karında kitle oluşumu ve ağrı, kilo kaybı belirtiler arasındadır. Kolon kanserine yakalanmamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir.
" } ] }