Karpuz çeşitleri verilmeden önce kısaca bu bitkiyi tanımak gerek. Karpuz yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Yumuşak ve derinliği olan toprakları seven bir bitkidir. Bitkinin dalları yaklaşık 34 m kadar uzayabilmektedir. Karpuzda bolca likopen bulunur. Likopen maddesi insan sağlığı açısından faydalıdır. Meyvesinin sulu olması yaz sıcaklarında su ihtiyacını karşılayabilmesini sağlamaktadır. Kabakgiller ailesinden olan bu bitkinin başlıca çeşitleri burada verilecektir.
Karpuz çeşitleri
Yeni dünya karpuzu: Tekirdağ ve Bursa yörelerinde yetişir. Şekil olarak yuvarlaktır ve karpuzun kabuğu açık yeşil renkli ve boylamasına çizgilidir. Karpuzun içi kan kırmızısı renge sahiptir, bol sulu ve çok şekerli bir tadı vardır. Ülkemizde yetişen en iyi karpuz türleri arasındadır.
Alacalı karpuz: Yuvarlak şekillidir, içi pembeye yakın bir renktedir. Karpuzun kabuğu yeşil renk üzerine koyu yeşil renklidir. Beyzi alaca ve uzun yapıya sahip türleri bulunmaktadır. Bu karpuz çeşidi en fazla Çorlu, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ yörelerinde tarımı yapılmaktadır.
Diyarbakır karpuzu: Karpuz çeşitleri arasında bu tür hemen hemen sadece Diyarbakır yöresinde ekimi yapılmaktadır. Bu karpuz çeşidinin birkaç türü bulunur. Çok meşhur bir karpuz çeşididir. Posalı ve kalın kabuklara sahiptir ama lezzet olarak tatlıdır. Dicle nehri kıyısındaki ekim alanlarında bol miktarda güvercin gübresi kullanılarak yetiştirilen türü 60 kg ağırlığa ulaşabilmektedir.
Tekirdağ karpuzu: Karpuzun kabuğu boz renklidir. Kabuğu incedir, etli kısmı suludur ve tatlıdır. Ekimi neredeyse tamamı ile yeni dünya karpuzuna öncelik verildiğinden fazla yapılmamaktadır.
Gülle karpuzu: Kış için makbul karpuz çeşididir. Şekil olarak yuvarlaktır, kabuğu koyu yeşil renktedir. Bu karpuz çeşidinin etli kısmı çok tatlıdır. Karpuz çeşidinin çekirdekleri siyah renktedir. Geç olgunlaşmaktadır.
Karpuz çeşitleri arasında bir çeşidin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Karpuzun kabuğunun parlak olması, üzerindeki kılların dökülmüş olması, karpuz meyvesini bitkiye bağlayan kısımdaki yaprakların kurumuş olması karpuzun olgunlaşma dönemine girdiğini gösterir. Yetişme alanında fazla kalan karpuz geçer ve iç kısmı çürüme gösterir. Bu şekildeki karpuz kıymetini yitirir. Karpuz dünyanın birçok yerinde yetişebilir. Ayrıca yıllık bir bitkidir. Karpuz tarihsel olarak eski Mısır dönemine kadar ulaşabilen bir bitkidir. Soğuk hava şartlarına karşı fazla dayanıklı değildir. Bitkinin tohumları 3 cm'ye kadar toprak yüzeyinin altına konur. Karpuz çeşitleri farklı özelliklere sahip olsa da dünyada karpuz üretiminde ülkemiz 2. Sırada bulunmaktadır. Üretimde listenin ilk sırasında Çin bulunmaktadır.