{ "title": "Karpuz Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Karpuz-Cesitleri-31219.JPG", "date": "19.01.2024 05:12:09", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Karpuz çeşitleri verilmeden önce kısaca bu bitkiyi tanımak gerek. Karpuz yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Yumuşak ve derinliği olan toprakları seven bir bitkidir. Bitkinin dalları yaklaşık 34 m kadar uzayabilmektedir. Karpuzda bolca likopen bulunur. Likopen maddesi insan sağlığı açısından faydalıdır. Meyvesinin sulu olması yaz sıcaklarında su ihtiyacını karşılayabilmesini sağlamaktadır. Kabakgiller ailesinden olan bu bitkinin başlıca çeşitleri burada verilecektir.

Karpuz çeşitleri
Karpuz çeşitleri arasında bir çeşidin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Karpuzun kabuğunun parlak olması, üzerindeki kılların dökülmüş olması, karpuz meyvesini bitkiye bağlayan kısımdaki yaprakların kurumuş olması karpuzun olgunlaşma dönemine girdiğini gösterir. Yetişme alanında fazla kalan karpuz geçer ve iç kısmı çürüme gösterir. Bu şekildeki karpuz kıymetini yitirir. Karpuz dünyanın birçok yerinde yetişebilir. Ayrıca yıllık bir bitkidir. Karpuz tarihsel olarak eski Mısır dönemine kadar ulaşabilen bir bitkidir. Soğuk hava şartlarına karşı fazla dayanıklı değildir. Bitkinin tohumları 3 cm'ye kadar toprak yüzeyinin altına konur. Karpuz çeşitleri farklı özelliklere sahip olsa da dünyada karpuz üretiminde ülkemiz 2. Sırada bulunmaktadır. Üretimde listenin ilk sırasında Çin bulunmaktadır.
" } ] }