{ "title": "Kas Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kas-Cesitleri-57491.png", "date": "19.01.2024 22:48:21", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Kas Çeşitleri; Vücutta bulunan kemiklere kuvvet uygulayarak vücuda desteklik ve hareket sağlayan yapılardır. Kaslar kasılabilen özelliğe sahip olduğu için kolay bir şekilde hareket etmemizi sağlar. Aynı zamanda vücutta ısı oluşumuna yardımcı olur. Vücudumuzda bulunan iç organları birbirine bağlayarak, organların askıda kalmasını sağlar. Her organizmaya ait olan kas çeşitleri farklıdır. Örneğin; protista alemindeki canlılarda kas görevini gören yapı kontraktil koful adı verilen organdır. Omurgasız canlılarda ise sadece düz kas yapısı görülmektedir. Tüm omurgalı canlılarda ise iskelet kasının hareket etmesini sağlayan çizgili kaslar, iç organlardan yemek borusu, mide, bağırsak ve kan damarlarının yapısında ise düz kas, kalpte ise kalp kası bulunmaktadır.

Kas Çeşitleri ve Yapıları

Düz Kas: Düz kas yapısı şekil bakımından mekiğe benzer. Büyüklükleri bulunduğu yapıya göre değişiklik gösterir. Bu kası oluşturan hücreler oval bir yapıdadır. Bulunduğu yer genel olarak hemen hücre zarının alt kısmında yer alır. Çekirdek yapısı tam hücrenin merkezinde ve tek çekirdeğe sahiptir. Bu kasların yapısında aktin ve miyozin adı verilen protein iplikçikleri bulunur. Bu yapılar bir araya gelerek miyofibril adı verilen kas ipliklerini oluşturur. Bu yapılar sayesinde kasılma dediğimiz olay görülür. Düz kaslar isteğimiz dışında hareket eden yapılarda bulunur. Bu yapılar ise genellikle iç organların yapısıdır. İstemsiz çalışan solunum, sindirim, dolaşım, boşaltım gibi olaylarda görev alan yapılarda bulunur. Kasılmaları oldukça yavaş ve düzenlidir. Düz kaslarda bantlaşma adı verilen sistemler görülmez. Kaslarda sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Düz kas yapısı otonom sinir sistemi tarafından kontrol altındadır.

Çizgili Kas: bu kas yapıları vücudumuz da iskelet sisteminin ana yapısı olarak bilinir. Hücre yapısı silindir ve uzundur. Yer olarak hücre zarının hemen alt kısmında yer almıştırlar. İskelete bağlı olarak çalıştıkları için isteğimizle hareket ettirdiğimiz yapılarda bulunur. Bunlar kol ve bacak yapılarıdır. Çekirdek bakımından oldukça zengindir. Çok çekirdekli yapıya sahiptir. Çekirdekler genellikle hücrenin kenar kısımlarına doğru dağılmıştır. Çizgili kas yapıları düz kaslara göre daha hızlı bir şekilde kasılma ve gevşeme işlemini gerçekleştirir. Bir çizgili kas yapısında kas demetleri, kas teli, telcikler (Aktin ve miyozin iplikleri) adı verilen yapılar bulunur. Bu yapılar sayesinde kaslar kasılıp gevşeyerek iskelet sistemimizin hareketi sağlanmış olur. Çizgili kas yapısında ise sadece enine bantlaşmalar görülür.

Kalp Kası: yapı olarak çizgili kasa benzerken, görev bakımından düz kas yapısına benzemektedir. Bu yüzden çalışması çizgili kas gibi isteğe bağlı değil de düz kas gibi çalışmaktadır. Kalp kasının çalışması da düz kas gibi sinir sistemi tarafından kontrol altına alınmıştır. Bu kas yapısında hem enine hem de boyuna bantlaşmalar görülür. Çok çekirdekli bir yapıya sahiptir ve bu çekirdekler de hücrenin tam ortasında yer alır. Kas telleri oldukça kısa yapıya sahiptir. İsteğimiz dışında çalıştığı için otonom sinir sistemi tarafından denetlenir. Kalp kasını bibirine bağlayan yerlerde disk yapıları bulunur. Bu yüzden sinirler de herhangi bir problem olduğunda kişi de felç görülebilir. Bu kas yapısı çok hızlı çalıştığı için oksijen ihtiyacı ve enerji ihtiyacı çok fazladır.
" } ] }