{ "title": "Kas Hastalıkları Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kas-Hastaliklari-Cesitleri-72886.jpg", "date": "19.01.2024 04:58:01", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kas hastalıkları çeşitleri, vücudumuzda farklı görevleri olan farklı kaslar yer almaktadır. Kanın pompalanmasından, konuşmaya kadar kasların çok farklı görevleri vardır. İnsan vücudunda 650'ye yakın kas vardır.

Kas hastalıkları

Müsküler distrofi, geneti geçişli bir kas hastalığıdır, kaslarda küçülerek güçsüzlükler oluşur. Bu hastalık ilerleyici bir hastalık olduğundan kollarda ve bacaklarda güçsüzlükler meydana getirerek hareketi kısıtlar. Hatta kollar zamanla başın üstüne bile kaldırılamaz hale gelir. Hastalığa neyin neden olduğu net olarak bilinmemekle birlikte bir protein türünün eksikliğinden meydana geldiği düşünülmektedir. Bu hastalığın tedavisi mümkün değildir ancak fizik tedavilerle kasların hasarlanması en aza indirilmeye çalışılır.

Serebral palsi, spastik felç de denir. En önemli nedeni, doğum sırasında beynin kısa süreli oksijensiz kalması ya da beynin mekanik olarak bir sıkışma sonucunda hasarlanması ile ortaya çıkan, tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Bebek doğar doğmaz hastalık belli olmadığı için teşhis ve tedavileri oldukça gecikmektedir. Anne özellikle de 3. Aydan itibaren bebeğin gelişimini izlemelidir. 3 aylık bebeklerin yapabileceği şeyler vardır örneğin başını tutabilmek gibi eğer bu davranışlarda gecikme varsa hemen bir Uzman hekime gidilmelidir. Erken teşhis edilmesi, daha ileri yan problemlerin önlenmesi açısından önemlidir. Bu tarz çocuklar önce bir çocuk nöroloğuna yönlendirilmelidir.

Fibrodysplasia ossificans progressiva, çok nadir olarak görülen bir hastalıktır. Bağ dokusu olarak kalması gereken kısımların zamanla kemikleşerek bu hastalık oluşur. Bundan dolayı da hastanın hareketi kısıtlanmış olur. Nedeni bilinmemektedir ve ciddi bir belirtisi yoktur, nadiren görülen tek belirtisi ayak başparmağının kıvrılmaması durumudur. Tedavide izlenen yol kemikleşmenin yavaşlatılmasını sağlayacak ilaçların kullanılmasıdır, tam bir tedavisi bulunmamaktadır.

Dermatomiyozit, erişkinlerde daha fazla görülür. Otoimmün sistemle alakalı bir hastalıktır. Bu hastalıkta vücut hücreleri kendine saldırmaya başlar. Belirtiler, hastalığın tutulum yaşadığı yere göre değişir. Ciltte tutulum varsa göz kapağının üzerinde morumsu bir renk vardır. Kasların tutulumu varsa oturup kalkmak kolları kaldırmak zorlaşır. Tedavisinde, saldırgan hücreleri baskılayan kortizon ilaçları kullanılır.

Kompartman sendromu, bacaklarda daha fazla görülür. Kapalı kırklarda, kırığın içindeki kanamalara bağlı olarak, sıkı bandajlama sonrası, ilaç enjeksiyonları sonrası oluşabilir.

Bulguları tende solukluk ve nabzın alınamaması, hareketlerle ağrıdır.

Tedavisinde uygulanan yöntemler, muhakkak cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Soğuk uygulamalar ve bandajların gevşetilmesi lazım tedavileri cerrahi yöntemlerdir.

Myastenia gravis, sinir kas kavşağında görülen bir otoimmün hastalıktır. Kas hastalıkları çeşitleri içinde bir diğeri olan myastenia gravis de vücut kendi hücrelerine karşı antikorlar oluşturur. Zamanla da sinir ve kas sisteminde hasarlar oluşmaktadır.

Belirtiler yorgunluk, kas güçsüzlüğü konuşma, yeme içmede kötüleşme, göz çevresi kasları tutulumunda göz kapağında düşme görülür. Soluk alma kasları tutulmuşsa acil müdahale gerektiren durumlar olabilir.

Tedavide, immün sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir ya da timüs bezinden kaynaklandığı durumlarda bu bez çıkarılır.
" } ] }