Kebap çeşitleri; en fazla olan bölgemiz Güney Doğu Anadolu bölgesidir. Bu yörelerde temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu nedenle etin çok bol olduğu bu İller aynı zamanda birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Zengin kebap kültürünün olduğu Türk mutfağında kebabı sadece bu beldelerle sınırlandırmak tabi ki doğru olmaz. Hemen hemen her İlimizin kendisine özgü en az bir kebabı bulunmaktadır. Kebap denildiğinde akla ilk olarak et gelmektedir. Et ve etten elde edilen kıyma kullanılarak yapılan kebap içerisinde genellikle sebzeye de yer verilmektedir. Tüm kebapların içinde neredeyse domates, biber gibi sebzeler yer almaktadır. Bu sebzeler bazen pişirilirken bazen de sadece servis aşamasında tercih edilmektedir. Turistik veya başka amaçla yapılan gezilerin çoğunda gidilen yerlerin en meşhur yemeklerini yemek bir adet haline gelmiştir. Tadı damaklarda kalan bu lezzetleri o yöre dışında başka yerde yemek o lezzeti her zaman vermeyebilir. Çünkü her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ve işi ehline vermek gerekir. Kebapların lezzetli olması için kendisine ait bazı püf noktaları bulunmaktadır. Örneğin kebapta kullanılacak etin kuzu eti veya dana eti olması önem arz edebileceği gibi hayvanın hangi bölgedeki etinin tercih edileceği de bazen önemli olabilir. Yine pişirme tekniği, pişirme süresi ve kullanılacak diğer malzemelerin özelliği kebap çeşitlerinin lezzetini etkiler.
Kebap sevmeyen kişiler daha çok vejetaryenlardır. Ancak kebapta et artık et olmaktan çıkıp farklı bir lezzet ve görünüm alır. Evde yapılan et yemeklerin yemek daha zor olsa da kebap çeşitleri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. Kullanılan baharatlar ve etin pişirilme şekli etin lezzetine lezzet katmaktadır. Tabi profesyonel ellerde et daha da farklılaşmaktadır. Bir kebapçıya gittiğinizde vejetaryen da olsanız aç kalmanız pek mümkün değildir. İllaki size hitap edecek bir lezzet bulabilirsiniz. Örneğin sadece sebze köz yiyerek bile karnınızı doyurabilirsiniz. Yine kebap çeşitlerinin yanında sunulan birbirinden lezzetli mezeleri ve ekmekleri de yabana atmamak gerekir. Balon ekmek, lavaş, yağlı biberli ekmek, köz patlıcan salatası, piyaz, lebaniye, birbirinden güzel meze peynir derken beklediğiniz kebap çeşidi sofraya gelene kadar karnınız doyu verir.
En bilinen kebap çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Kebap denilince akla ilk olarak Adana kebap gelir. Bir benzeri olan ve acılık konusunda birbirinden ayrılan Urfa kebabı da unutmamak gerekir. Tabi kebap türleri bunlarla sınırlı değildir. Bursa ilinin İskender kebabını da unutmamak gerekir.
İskender kebap: Bursa yöresinin en bilinen kebap çeşitlerinden birsi olan bu kebap çeşidi aynı zamanda döner olarak da anılmaktadır. Bunun sebebi kebap hazırlanırken kullanılan etin bilinen et döner olmasıdır. Tarihi geçmişi Osmanlı Devleti'ne dayanan bu lezzet ilk defa Kayhan Çarşısı olarak bilinen mekânda halkla buluşmuştur. İskender kebabın lezzeti üzerinde kullanılan tereyağı ve yanında servis edilen yoğurtta gizlidir. Bugün Ülkemizin her yerinde yeme imkânı bulacağınız bu lezzeti mutlaka deneyin.
Adana kebap: bu kebap çeşidinin en önemli özelliği koyun eti kullanılarak yapılmasıdır. Hayvan etini lezzetli olmasıysa doğal ortamda yetişmesiyle yakından ilgilidir. Bu nedenle bulunduğunun memlekette de yeme imkânına sahip olduğunuz Adana kebabın asıl mekânı Adana'dır. Koyun etinin damar ve sinirleri alınarak et yumuşak bir kıvama getirilir.
Urfa kebap: Görüntüsü Adana kebaba benzeyen Urfa kebabın yapımı aslında farklıdır. Her iki kebap türü de zırh adı verilen bıçakla hazırlanırken yapımında farklı baharatlar kullanılır. Urfa kebap acısız ve daha sade bir lezzettir.