{ "title": "Kekik Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kekik-Cesitleri-48446.jpg", "date": "20.01.2024 07:28:50", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kekik çeşitleri, konusuna değinmeden önce bu bitkinin doğa harikalarından olduğunu belirtmek gerek. Kırsal alanlarda ve çayırlık bölgelerde yetişebilen bu bitkinin temelde 2 çeşidi bulunmaktadır. Kekik bitkisinin kendine özgü bir kokusu bulunmaktadır. Kullanım alanı oldukça fazladır.

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 350'ye yakın türü bulunan bu bitkinin en fazla bilinmekte olan ve kullanılan 2 ana çeşidinden bahsedilecektir. Kekik çeşitleri arasında 2 ana kekik çeşidi olan türler dağ kekiği ve bahçe kekiğidir.

Kekik çeşitleri nelerdir?

Dağ kekiği: İsminden de anlaşılacağı üzere bu çeşit kayalık bölgelerde, dağlık alanlarda ve doğal ortamlarda yetişmektedir. Yetiştiği bölgelerin doğal ortamlar olması nedeni ile tam bir şifa kaynağı şeklinde tanımlanmaktadır. Doğal antibiyotik özelliklere sahip bir bitkidir. Mikroplara karşı hem koruyucu hem de hastalıklara karşı etkili olarak bilinir. Küçük ve mor renkli çiçeklere sahiptir. Dağ kekiğinin kendine özgü kokusu olduğundan çayı yapılmakta aynı zamanda yemeklerde baharat şeklinde de kullanılabilmektedir.

Bahçe kekiği: Kekik çeşitleri arasında belki de en fazla bilinen türdür. Çünkü bu tür dağ kekiği gibi kendi kendine ekstra bir çaba göstermeden yetişmez. Aynen ıspanak ya da maydanoz gibi ve diğer tarla ürünleri gibi ekilmek suretiyle yetişmektedir. Saksı içinde evde yetiştirme imkânı bulunur. İlkbahar mevsimi ayları ekilmesi için uygun aylardır. Sıcak toprağı sevmesine karşı soğuk hava şartlarına da dayanabilme özelliği bulunur. Yaz ayları bu kekik çeşidinin çiçeklenme mevsimidir. Çiçek açtığı dönem bu bitki için hasat yapılma zamanıdır.

Kekik çeşitleri ülkemizde Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde fazla miktarda üretimi yapılmaktadır. Bu bitki hakkında genel araştırmalara konu olmuş ve yaklaşık 15-40 cm arası boylara ulaşabildiği görülmüştür. Kekik bitkisinin açtığı çiçekler çana benzemekte ve kekiğin çeşidine bağlı olarak pembe ya da eflatun renkli çiçekler açtığı görülmüştür. Ülkemizdeki kekik yetişmesine uygun olarak bazı bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde yetişen kekikler bölge isimleri ile adlandırılmaktadır.

Örneğin adi kekik, Anzer kekiği, Girit kekiği ve beyaz kekik gibi. Yapılan bazı araştırmalar kekiğin yaşlanmayı geciktirici, guatra karşı etkili, tümör oluşmasını engelleyici gibi birçok etkili yönünü ortaya çıkarmıştır. Tıbbi olarak kekik bitkisinde bulunan tymol ve karyakrol gibi etken maddelerin mikropların solunum yolu ile atılmasını sağladığı belirlenmiştir. Şeker hastalığına karşı koruyucu olan antidiyabetik ve kolesterol önleyici özelliği olan antikolestremik etken maddeler içermektedir. Kekik çeşitleri boşuna şifa deposu olarak nitelenmemektedir çünkü birçok vitamin ve etken madde içermektedirler.
" } ] }