{ "title": "Kemik Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kemik-Cesitleri-82611.jpg", "date": "21.01.2024 00:17:02", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "
Kemik çeşitleri, kemikler çok sert ve esnek bir yapıya sahiptirler. Kemiklerin sert olmasını sağlayan içindeki mineral, kalsiyum ve fosfordur. İskelet sisteminde değişik görevler için kemikler mevcuttur. Kalın, ince ve rahat hareket etmek için kemik çeşitleri bu şekilde farklılık göstermiştir. Her kemik çeşidi ayrı bir görevi vardır. Yürüme, spor yapma, yeme, içme ayakta kalabilme gibi görevleri mevcuttur. Sert yapıdadırlar ve kalın ve sert kemikler üzerinde rahat basacak ve duracak yapıda gelişmiştir. Şimdi bunları detaylı şekilde başlıklar halinde açıklamaya çalışalım.

Kemik çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Uzun kemikler: Dıştan kemik zarı kemiğin enine doğru büyümesini, onarılmasını ve beslenmesini sağlamaktadır. Uzun kemiklerin başı ile gövdesi arasında bulunan kıkırdak dokusu kemiğin boyuna doğru büyümesini sağlamaktadır. Uzun kemiklerin iç kısmında ise kanalda akyuvarların oluşmasını sağlayan sarı renginde bir kemik iliği bulunmaktadır. Uzun kemikler iki kısma ayrılır. Bunlar; bacak ve kol kemikleridir.

Kollardaki uzun kemikler
Bacaklardaki uzun kemikler
Kısa kemikler: Kısa kemiklerin kalınlıkları ile boyları birbirine eşit yapıdadır. Kısa kemiklerin dışarıdan kemik zarı ile kaplanmıştır. Bu kemiklerde uzun kemiklerin aksine kemik kanalı ve ilik kemiği yoktur. Kısa kemiğin yapısında ise sert kemik dokusu, kemik zarı, kan damarları, sinirler, eklem kıkırdağı bulunmaktadır. Ayak bilek kemiği, el bilek kemiği ve omurgayı oluşturan kemikler kısa kemiklerdir.

Yassı kemikler: Yassı kemiklerin kemik çeşitleri arasında genişliği ve boyunları kalınlığından fazladır. Yassı kemiklerin kemik zarının hemen alt kısmında bir kemik dokusu mevcuttur. Bu dokunun orta kısmında ise süngerimsi yapıda kemik doku bulunur. Yassı kemikler isminden anlaşılacağı üzere yassı görünümlü şeklindedirler. İlik ve kemik kanalı bu tür kemiklerde bulunmamaktadır. Kafatası kemiği, kalça kemiği, kürek kemiği, göğüs kemiği, kaburga kemiği yassı kemikler olarak kabul edilir.

" } ] }