{ "title": "Kiraz Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kiraz-Cesitleri-84343.jpg", "date": "21.01.2024 16:05:43", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Kiraz Çeşitleri; Anadolu tüm meyvelere sahip olduğu gibi kiraz meyvesi bakımından da zengin bir kitleye sahiptir. Kirazın ana vatanı İran ve Orta Asya olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise kuzey bölgelerinde ve Toros dağlarının olduğu bölgede yayılım göstermektedir. Dünyada ortalama olarak 1500 kiraz çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Kiraz isimleri her besinde olduğu yöresel olarak farklı olarak isimlendirilmektedir. Kiraz her bölgede az da olsa yetişmektedir. Fakat bazı bölgelerde temel geçim kaynağı olarak satılmaktadır. Bu şehirler Burdur, Isparta, Afyon, İzmir ve Sakarya bunların birkaçına örnektir. Oldukça lezzetli ve sezonluk meyvelerden biridir. Tadının güzel olmasıyla birlikte sağlık açısından önemli bir meyvedir. En önemli özelliği antioksidan yapıya sahip olmasıdır. Bol miktarda yapısında A, C ve K vitamini içerir. Mineral bakımından ise demir, potasyum ve magnezyum içerir. Kiraz yatmadan önce yenirse çok güzel bir uyku geçirmenizi sağlar. Alzhemier hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırır. Kirazın kendisi veya kiraz sapını kaynatıp içmek kilo verimi için kullanılır. Şeker hastaları için de şekerin düşmesi ve dengelenmesinde rol alır.

Kiraz Çeşitleri Nelerdir?

Turfanda: Anadolu'ya has olan bir kiraz çeşididir. Gelişmesi çok dik ve kuvvetli gelişir. Bu meyve şekil olarak kalbe benzer ve büyüklük olarak orta boyuttadır. Rengi ise mor rengine dönüşmüştür. Orta derecede etli, sulu ve tatlı bir meyvedir. Bakterilerin neden olacağı kansere karşı etkilidir.

Edirne: Yerli kiraz çeşitlerinden biridir. Ağacı yarı dik ve yuvarlak olarak yetişme özelliğine sahiptir. Meyve rengi kahverengidir. Meyvesi orta derecede sert, az sulu ve az lifli yapıya sahiptir. Lezzet ve tat bakımından çok da iştah açıcı değildir.

Ziraat: Günümüzde en fazla tüketilen kiraz çeşididir. Kuvvetli ve yaygın bir şekilde bulunur. Halk arasında Akşehir napolyonu, Malatya dalbastı ve Allah diyen olarak bilinir. Meyve eti oldukça yumuşak, sulu ve çok iyi kalitedir. Meyve rengi koyu kırmızıdır. Bakteriyel kansere dayanıklı olduğu için raf ömrü çok uzundur.

Star Gold (Beyaz kiraz): Ana vatanı karaman ilidir. Ağaçları yarı dik ve kuvvetli yapıya sahiptir. Çok geç olgunlaşan bir meyvedir. Şekil olarak orta büyüklükte, sarı renge sahip olan, etli ve sulu bir meyvedir. Antioksidan özelliği çok yüksektir. Meyve suyu yapımında kullanılır. Çok çabuk olgunlaştığı için erken toplanıp tüketilmesi gerekir. Aksi taktirde ileri olgunlaşma döneminde taşınması zor olacağından maddi kayıp çok fazla olabilir.
" } ] }