{ "title": "Kirlilik Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kirlilik-Cesitleri-51927.jpg", "date": "19.01.2024 20:32:33", "author": "Adem Eliaçık", "article": [ { "article": "Kirlilik çeşitleri; Kirlilik denilince insan aklına ilk olarak çevreye atılan bir çöp gelebilmektedir. Fakat sadece kirlilik yere atılan bir çöp ile oluşmaz. Kirlilik birkaç alanda incelenebilir. Bu kirlilikler insan veya diğer canlıların yaşamının kötü yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Fakat doğaya veya kendimize zararı olsa bile insanoğlu bunu umursamadan dünyaya ve çevreye zarar vermeye devam etmektedir. Çevrenin kirlenmesi dünyanın dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Buna örnek verecek olursak küresel ısınma bu kirliliklerden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bugünkü makalemizde bu kirlilik çeşitleri nelerdir ve nasıl oluştukları hakkında bilgiler vereceğiz.

Kirlilik çeşitleri

Toprak kirliliği: Toprak kirliliği, en çok bilinen kirlilik türlerindendir. Toprak kirliliği toprağın veriminin düşmesine neden olarak o toprağı kullanılmaz hale getirir. Toprak kirliliği hava ve suların kirlenmesine neden olan maddeler tarafından meydana getirilmektedir. Kükürtdioksit, atmosfere çıkarak asit yağmurlarına neden olmaktadır. Asit yağmurları da toprağın üstüne dökülerek toprağı kötüye çevirerek verimini azaltır ve orada tarım yapılmamasına veya o toprağın kullanılmamasına neden olur.

Hava kirliliği: Hava kirliliği günümüzün büyük sorunlarından biri olmaktadır. Genellikle fabrikadan çıkan dumanlar, araba egzozları veya güzel kokmak için kullandığımız parfümler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu maddelerin atmosfere salınması yüzünden küresel ısınma ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden kutuptaki buzlar erimekte ve oradaki canlıların ölümüne neden olmaktadır.

Su kirliliği: Su kirliliği, fabrikadan çıkan atık maddelerin nehirlere, göllere, denizlere dökülmesiyle oluşan kirlilik türüdür. Bu maddelerin suya dökülmesi yüzünden su içerisinde yaşayan canlıların hayatı zarar görmekte ve hatta bu yüzden bazı canlıların soyu bile tükenebilmektedir.

Gürültü kirliliği: Gürültü kirliliği, insanların başını ağrıtan ve pek de hoşa gitmeyen bir gürültü türüdür. Çevreye bir zararı yoktur fakat insanlar tarafından pek de sevilmez. Gürültünün artmasının sebebi trafik, korna sesleri, araba sesleri veya makine araçları sesleri yüzündendir.

Işık kirliliği: Işık kirliliği, etrafa birçok bina yapılmasından veya yolların çok fazla aydınlatılmasından ortaya çıkmış kirlilik çeşitleri arasındadır. Nüfusun artması dolayısıyla ışık miktarı da artmaktadır. Açık alanlarda, meydanlarda çok fazla ışıklandırma bulunmaktadır. Bunun da yine çevreye fazla bir zararı yoktur.
" } ] }