{ "title": "Kızartma Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kizartma-Cesitleri-46393.jpg", "date": "20.01.2024 20:04:05", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "
Kızarma çeşitleri, özellikle çocukların çok severek yediği kızartma çeşitleri çalışan bayanların, öğrencilerin ve bekarların kurtarıcı yemeğidir. Pratik lezzetli ve masrafsız hazırlanabilen bir yemek olduğu gibi malzemeleri de kolay bir şekilde her yerde bulunduğu için çok tercih edilen bir yemektir.

Sebze kızartma çeşitleri

Patates kızartması; patatesler elma dilimi ya da parmak parmak doğranarak yapılan kızartmalardır. Patatesler değişik baharatlarla tatlandırarak da kızartılabilir. Patateslerin çıtır çıtır olması için patatesler iki kere kızartılmalıdır.

Patlıcan kızartma; patlıcanların isteğe bağlı büyüklükte doğranıp kızartılmasıyla yapılır. Bu kızartma oldukça yağ emdiği için yumurtalı soslara bulanarak da kızartılabilir.

Kabak kızartma; kabakların dilimlenerek kızartılmasının yanında, rendelenerek baharatlarla karıştırılıp mücver şeklinde de kızartmalar yapılabilir.

Biber kızarması; biber kızartması yaz aylarının vazgeçilmez yemeklerinden olup yoğurtlu sarımsakla birlikte servis yapılabilir.

Bamya kızartması; bazı durumlarda yemek olarak sofraya konan bamya kızartması kimi zamanda meze olarak sofralarda yer almaktadır oldukça faydalı olan bu sebze mineral ve vitamin açısından oldukça zengin ve besleyici değeri çok yüksek bir sebzedir.

Havuç kızarması; sofralarda rengiyle ve lezzetiyle harika bir sunumdur. Rendelenerek kabak ve patatesle rengarenk bir görüntü şeklinde de kızartılabilir.

Soğan halkası kızarması; çıtır çıtır çok lezzetli bir yemektir. Bu kızartma yapılırken çok büyük boy soğanlar seçilmelidir. Bu sayede daha büyük soğan halkaları elde edersiniz.

Mantar kızartması; düşük kalorili bir sebze olduğu için diyet programlarında da çok yer alan mantar kızartması oldukça lezzetli bir yemektir. Mantarlar hazırlanırken kararmaması için limonlu suda bekletilirse daha beyaz olur. Limonlu sudan alınan mantarlar kızartılmadan önce avuç içinde sünger gibi kırmadan sıkılmalıdır.

Et kızartma çeşitleri

Tavuk kızartma; öğrencilerin, çalışanların, bekar beylerin kolayca yapabileceği pratik bir yemektir. Tavuklar baharatlı soslar hazırlanarak farklı tatlar yaratılabilir. Tavuk kızartma için kanat, but tercih edin. Kızaran tavuk etlerinin sertleşmesini önlemek için kızardıktan sonra sıcakken tuzunu koyun.

Et kızartma; farklı yağlar kullanılabilir. Tere yağı kullanılacak olursa daha lezzetli olur. Eti alırken kasabınıza kızartma için kullanacağınızı söyleyerek almalısınız. Et kızartması yaparken çok kızartıp kurutulmamalıdır.

Köfte kızartma; Türk mutfaklarında çok özel yeri vardır. Çok kolay gibi görünse de usulüne göre yapılmazsa kızartma sırasında basit kurallara dikkat edilmezse lezzet yerinde olmayacaktır.

Balık kızartma çeşitleri

Hamsi kızartma; hamsi kızartırken içlerinin çok iyi yıkanıp sularının iyi süzdürülmesi lazım aksi taktirde lezzetli kızartmalar olmayacaktır.

Levrek kızartma; bu kızartma yapılırken balıklar kızartmadan önce muhakkak un tuz karışımına bulanarak kızartılmalı, aksi taktirde hem yapışır hem de dağılabilir.

Alabalık kızartma; alabalık en güzel tereyağında kızarır. Kızarmadan önce balığı mısır ununa bulamalısınız.

Hamur işi kızartma çeşitleri

Hamur kızartması; kahvaltıların çayın yanına çok yakışan bir yemektir. Ayrıca 5 çaylarında domates soslarıyla birlikte sunulabilir.

Sigara böreği; patatesli, peynirli, kıymalı çeşitleri hazırlanıp kızartılabilir.

Soslu kızartma çeşitleri

Domates soslu karışık kızartma; kızarttığımız patates, patlıcan, kabak, havuç gibi sebzelerin üzerine domates sosları yapılarak dökülür. Bu şekilde sebzelerin hepsi bir arada kızartılarak soslandığı gibi tek tek de yapılarak domates soslu kızartmalar yapılabilir.

Yoğurt soslu kızartmalar bu kızartmalarda domates soslular gibi yapılır ancak üzerine domates sosu yerine yoğurtlu sarımsak karıştırılıp dökülür.
" } ] }