{ "title": "Köfte Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kofte-Cesitleri-45934.jpg", "date": "19.01.2024 10:28:35", "author": "Filiz Durmaz", "article": [ { "article": "Köfte Çeşitleri; Pratik ve lezzetli bir yemek yapayım diye düşündüğümüzde aklımıza ilk gelen yemek köftedir. İster et, balık, tavuk olsun ister bulgur ve mercimekle yapılsın yapması kolay, yemesi zevklidir. Çocuklar \"anne ben açıktım\" dediğinde aklımıza ilk gelen yemek ekmek arası köfte ve ayran gelir. Tadı damağımızda kokusu burnumuzdan gitmeyen o mis gibi köfte anne köftesidir. Her yaşta köfteyi seven bir milletiz. Yemek yapmak bir sanattır. Tabi köfte yapmak bu sanatın bir dalıdır. Türk mutfağının da sayamayacağımız kadar köftesi vardır. Her ilin ayrı bir köftesi hatta her köyün ayrı bir köftesi vardır.

Yöresel Köfte Çeşitlerimiz

Her yörenin köftesinin lezzeti o yörede yetişen otlarla beslenen koyunun ve dananın etinden gelir. Köftelerin lezzeti yapıldığı yöredeki köfte hazırlanış şekli, içene giren ek malzemesi ve pişirme yöntemine göre değişir. Güneydoğu bölgesine baktığımızda bu civardaki köfte çeşitlerin hemen hemen hepsine bir şekilde bulgur vardır. İçli köfte, sulu köfte, fırında köfte, ızgara köfte daha sayamadığımız birçok köfte çeşidi vardır. Hepsinin ayrı lezzeti vardır. Daha sağlıklı köfteler yemek istiyorsanız köftelerinizi kendiniz hazırlayın. Tabi lezzetli köfteler yapmak istiyorsanız etiniz iyi seçmelisiniz. Etin yağlı ve özellikle hayvanın köfte yapmaya uygun yerlerinden almalısınız. Et seçiminde \" Ben etten anlamam \" diyorsanız kasabınıza nasıl bir köfte yapacağınızı anlatın o size bu konuda yardımcı olacaktır. Sizde bu sayede lezzetli bir köfte yapmış olursunuz. En iyi et seçimi 750 gr. Orta yağlı dana eti kıyma (Genç dana ve kaburganın üstü ve ön koldan alınmalı) 250 gr. Orta yağlı koyun eti kıyma alıp bu iki kıymanın karışımı ile yapılan köfteler lezzetli oluyor.

İyi bir köfte nasıl olmalıdır? Bu sorunun cevabı suyunu kaybetmemiş, yumuşak ve pişme sırasında dağılmayan köfte iyi bir köftedir. İçine katılan malzemelerin doğranma teknikleri de köftenin lezzetini etkiler. Soğan konulan bir köftede soğanı ezerek rendeler isek acı suyu çıkar ve lezzetini bozar. Daha keskin ve kalın bir rende ile rendelemek gerekir. Sarımsak kullanılan köfteler de kıyma ile çekmek daha iyi bir lezzet elde edilir. Sarımsak köftenin içinde iri kalırsa köfte dağılır. Maydanozu olabildiği kadar ince doğramak gerekiyor. Köfteyi yoğurur iken fazla sert yoğurmayın etin lezzetini bozulmaması gerekiyor. Köfteyi kesinlikle dolapta en az 1 saat dinlendirin.

Akçaabat Köfte: Akçaabat yöresine ait bir köftedir. Yöre de yetişen genç dananın ön kol etinden yapılır.

Akçaabat köftede kullanılan malzemeler
Akçaabat köfte nasıl yapılır?

Sarımsak, bayat ekmek içi ve yağ et makinesinde çekilir. Kıymanın içine çekilmiş malzeme ilave edilir. Tuz da eklenip güzel bir şekilde yoğrulur. Bu karışım 1 saat dinlendirildikten sonra ızgarada yapabilirsiniz.

Sivas köfte: Sivas yöresinde yetişen koyun etinden yapılır. Çok az malzemesi vardır.

Sivas köfte malzemeler
Sivas köfte nasıl yapılır?

Bu köftenin hazırlanmasının püf noktası etin iki kere çekilmesidir. Etin içine tuz atılır ve çift çekim yapılır. Şekil verilen köfteler 1 saat dinlendirilip ızgarada pişirilir.

Köfte Çeşitleri, tariflerde de gördüğümüz gibi her yörenin köftesinin yapılısı, yapılan hayvanın eti de farklı. Ama her köftenin lezzeti de ayrıdır. Tabi bu iki köfte haricinde yöresel köftelerimizi bakarsak Tekirdağ köfte, İzmir köfte, Tire köfte, Balaban köfte, Salihli odun köfte, Biga köfte, Bünyan köfte, Ödemiş köfte, Bergama köfte, Aydın Çine köfte, Elâzığ Harput köftesi, Antep içli köfte, Adıyaman içli köfte, Kahramanmaraş içli köfte, Adana içli köfte, Bodrum köftesi gibi daha sayamadığımız kadar yöresel köfte çeşidimiz vardır.
" } ] }