Kokteyl Çeşitleri, yeme ve içme hizmeti veren işletmelerde görüntünün yanı sıra damak zevkine de hitap edecek türdeki hizmeti veren çalışanlara barmen adı verilmektedir. İyi bir barmen kokteyl çeşitleri hakkında bilgi sahibi, kokteyl türlerinin hazırlanması ve süslenmesinde de yetenekli olmalıdır. Kokteyl çeşitleri hazırlanırken teorik ve uygulama bir arada kullanılır. Ana içecek olarak kullanılan klasik malzemelerin yanı sıra yardımcı içeceklerin karakteristik özellikleri iyi bilinmeli ve süsleme sanatı da içeceklerin özelliğine göre uygulanmalıdır. Yeni içecekler ve farklı buluşlar kokteyl çeşitleri ile elde edilmektedir. Kokteyl çeşitlerinde sınır yoktur. Her daim birbirine uygun yeni karışımlar ile değişik kokteyl çeşitleri oluşturulabilir.
Kokteyl çeşitleri nelerdir?
Kokteyl için belli bir tanım yapmak gerekirse belli içeceklere, şeker, limon suyu ve su içeriğine buz ve acı otların koyulması ile elde edilen rahatlatma özelliği olan bir içki karışımıdır. Kokteyl çeşitleri birbiri ile uyumlu birden fazla alkolsüz içeceği kapsar.
Bitki çayları kahve ve çay sıcak gruba girerken, çeşitli meyve sularından oluşan karışımlar, asitli içecekler, soğuk çay karışımları soğuk kokteyl çeşitleri olarak ikram edilir.
Vitaminli kokteyl, mango, çilek, kavun, portakal suyu, muz ve buz küpleri ile hazırlanır.
Yeşil kokteyl, 2-3 adet kivi, 4 adet pazı yaprağı limon suyu ve buz küpleri ile hazırlanan serinletici kokteyl çeşitleri arasında yer alır.
Zencefilli kokteyl, 3-4 adet zencefil, 1 bardak süt, 20 ml zencefil suyu, 2 top vanilyalı dondurma karışımından oluşur.
Ananaslı kayısılı kokteyl, 200mil ananas suyu, 3 kaşık yoğurt, 4-5 adet kayısı, doğranmış ananas dilimleri ve buz küplerinden oluşan bir kokteyl çeşididir.
Ananas ve Hindistan cevizli kokteyl, 1 çay bardağı küp şeklinde ananas, 1 su bardağı ananas suyu, yarım su bardağı Hindistan cevizi suyu, 2 top vanilyalı dondurma karışımından elde edilen bu kokteyl en lezzetli kokteyl çeşitleri arasında yer alır.
Buzlu meyveli kokteyl, 2 adet kivi, 10 adet çilek, 1 bardak portakal suyu ve buz küpleri ile hazırlanır, nane yaprağı ile süslenir.
Meyve bombası kokteyli, 1 adet nektarin, 7-8 adet frambuaz, 7-8 adet çilek, yarım bardak portakal suyu ve yarım bardak elma suyu ile hazırlanan bu kokteyl çeşidi buz ile servis edilir.
Doğul lezzeti kokteyli, 1 bardak portakal suyu, yarım bardak cream fraiche ve buz küpleri ile servis edilir.
Çikolatalı ve naneli kokteyl, 1 bardak süt, 2 top çikolatalı dondurma, 3 damla nane yağı ve buz ile servis edilir nane yaprakları ile süslenir.
Muzlu ve sütlü kokteyl, kokteyl çeşitleri arasında besleyici bir yeri de olan bu kokteyl muz, süt ve vanilyalı dondurma ile hazırlanır.
Muzlu karamelli kokteyl, muz, süt ve karamelli dondurma karışımından oluşur.
Çilekli ve fesleğenli kokteyl, değişik kokteyl çeşitleri arasında yer alan bu kokteyl gerçekten de damakta nefis bir tat bırakma özelliğine sahiptir. 1 su bardağı doğranmış çilek, bir su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı fesleğen ve 1 top çilekli dondurma ile hazırlanır.
Kahveli kokteyl, espresso kahve, süt ve vanilyalı dondurma karışımından oluşur.
Meyve kokteyli, ananas ve Hindistan cevizi suyu, çilek ve muz parçacıkları dondurulmuş frambuaz ve buz küpleri ile hazırlanır.
Frambuaz kokteyli, 1 bardak yaban mersini suyu, yarım bardak dondurulmuş frambuaz, 2 top frambuazlı dondurma karışımından elde edilir.