{ "title": "Kovan Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kovan-Cesitleri-88913.jpg", "date": "19.01.2024 06:32:15", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Kovan Çeşitleri; kovan genel manada bal yapan arıların barınak olarak kullandıkları arı evi anlamına gelmektedir. Kovan farklı maddelerden ve şekillerden yapılabilen arı evleridir. İyi bir kovanda olması gereken koşullar, arının yağmur, sıcaklık, soğuk, rüzgâr gibi dış etkenlerden etkilenmeyecek özellikte olmalıdır. Bu amaç ile üretilen birçok kovan çeşidi mevcuttur.

Kovan Çeşitleri
Kovan çeşitleri arının tanınması ve kovana alınması ile sürekli bir değişim göstererek gelişmiştir. Eski sistem arıcılıktan modern arıcılığa geçiş her şeyden önce eski tip kovan tipinin yerine fenni tip kovanlar konulması ile başlamıştır. Arıcılık yönünden gelişmiş ülkelerde eski tip kovan çeşidi kullanımı tamamen terk edilmiştir. Ülkemizde ise eski tip kovan çeşidi kullanımı modern kovan çeşidi kullanımına göre bir hayli yüksektir. Eski tip yerli kovan bazen ağaç gövdelerinin oyulması, bazen sepet örtme ya da tahta sandık tipi kovanlardır. Bu kovan tipi dış etkilerden karşı korunmak amaçlı olarak dışına çamur ya da hayvan gübresi sıvanır. Eski tip yerli kovanların ön kısımlarında delik bırakılıp arı giriş çıkışı sağlanır ve arka taraftan da bir kapak bırakılarak arı bakımı ve bal sağımı yapılır.

Arıların bal yapması petek örmesi içinde kovan içerisine çubuklar gerilir. Modern kovanlara geçiş amaçlı olarak eski tip yerli kovanlara orta tıp sandık şeklinde kovanlar yapılmaktadır ve bu kovanlarda geçit kovanlar olarak adlandırılır. Günümüzde tüm dünyaca bilinen bir kovan çeşidi de fenni kovandır. Bu kovanlar kolay açılır kapanır özellikte, seyyar çerçeveleri olan bir kovan çeşitlidir. Özellikle hızlı konulabilen ve çıkarılabilen çerçeveler fenni kovanı tercih edilmesinde cazip kılmaktadır. Langstroth kovan çeşidi ise ülkemizde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Langstroth tipi kovanların kuluçkalık bölümleri ve ballık bölümleri aynı büyüklüktedir. Dadant tıp kovanların ise kuluçkalık bölümleri büyüktür ve burada çerçeveler bulunur. Arı yetiştiriciliğinde kovan seçimi çok önemlidir. Yetiştirecek arının cinsine göre ve iklim yapısının özelliğine göre kovan çeşitleri arasından seçim yapılmalıdır.
" } ] }