{ "title": "Koyun Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Koyun-Cesitleri-92698.jpg", "date": "19.01.2024 20:35:23", "author": "Filiz Durmaz", "article": [ { "article": "Koyun Çeşitleri; Koyun varlığımızın çoğunluğunu yerli ırklar oluşturur. Hayvan sayımız fazla ama verim düşüktür. Beslenme bakım ve çevre koşulları düzeltilirse hayvanlarımızdan alacağımız verimde artacaktır. Hayvanlardan verimi arttırmanın diğer yolu ise melezleme çalışmalarıdır. Bu yöntem ile et, süt ve yapağı verimi arttırılır. Koyun ırklarımızı kısaca inceleyelim.

Koyun Çeşitleri Nelerdir?

Mor Karaman Koyunu

Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Yapı olarak iri bir hayvandır. İsmini renginden alır. Vücudunda kızıl ve mor renkler hakimdir. Besi için en çok tercih edilen koyundur. Hastalıklara karşı vücut dirençleri çok iyidir.

Ak Karaman koyunu, 

Orta Anadolu'da yetişen bir koyun türüdür. Orta irilikte bir hayvandır. Ak Karaman koyunundan ağırlığının %50'si kadar et alınır. Hastalıklara ve kötü mera koşullarına dayanıklıdır.

Dağlıç Koyunu

Eğe bölgesi ve Marmara'nın doğu kesimlerinde yetiştirilir. Küçük yapılı bir hayvandır. Ortam değişikliklerine kolay uyum sağlar. Uzak mesafelere kolaylıkla yürüyebilir.

Sakız Koyunu, 

Eğe bölgesi ve en çok sakız adasında yetiştirilir. Bu hayvandan et alımı hayvanın ağırlığının %45 kadardır. Sakız koyunu başka ortamlara kolay adapte olamaz. Bu koyun türü sadece bu bölgede yetiştirilmelidir.

Kıvırcık Koyun, 

Marmara bölgesinde yetiştirilir. Kuyruğu küçük bir hayvan olduğu için yağını kuyruğuna değil etine biriktirir. Bu yüzden eti hem lezzetli hem de kalitelidir. Besi için en çok tercih edilen koyundur. Kıvırcık koyundan et alımı hayvanın ağırlığının %50 'si kadardır.

Karayaka Koyunu

Karadeniz'de yetiştirilir. Bu hayvanın vücudu beyaz renktir. Kıvırcık koyun yağını kuyruğuna değil etin içine biriktirdiği için eti çok lezzetlidir. Eti kalitelidir. Besi için en çok tercih edilen hayvandır.

İvesi Koyunu, 

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Kurak iklimden etkilenmez. En önemli özelliği sütçü olması ve diğer sütçü ırkların aksine sürüler halinde yetiştirilmesidir. Erkekleri boynuzlu, dişileri boynuzsuzdur. Kuyrukları uzun olmasından dolayı eti lezzetlidir. Et verimi hayvanın ağırlığının %52 kadardır. Sürü içgüdüleri çok iyidir.

Merinos Koyunu, 

Yerli bir ırk değildir. Özellikle yapağının veriminden dolayı yetiştirilir. Yerli ırkların yapağının verimi için yerli ırk ile merinos melezlemesi yapılır. Bu sayede et verimi de yükselmiş olur. Hangi tür yerli hayvan ile melezlenir ise ona göre isim alır.

Karacabey Merinosu, 

Güney Marmara bölgesinde yetiştirilir. Bu bölgenin yerli ırk kıvırcıkları ile Alman et merinosun melezlemesi sonucu elde edilmiştir. Et verimi iyidir. Kuyruk ince ve uzundur. Daha çok merinos koyunun genlerini baskındır.

Konya Merinosu, 

Alman et merinosu ile yerli ırk ak Karaman koyunlarının melezlemesi sonucu elde edilmiştir. Vücudu beyaz renklidir. Erkek ve dişi genelde boynuzsuzdur. Et verimi iyidir. Alman et merinosun genleri daha fazladır.

Malya Koyunu, 

Merinos ile ak Karaman koç koyunu arasında diğer bir melezleme çalışmasıdır. Yarım yağlı kuyruklu koyundur.

Tahir Ova Koyunu, 

Yerli ırk kıvırcık koyun ile doğu friz'in çaprazlanması sonucu elde edilmiş melez bir hayvandır. Et verimi yüksektir. Bu hayvan ağılığının %52 kadar et verir.

Koyun Çeşitlerine hem yerli ırk hem de melez ırk koyun çeşitlerimize değindik. Yukarıda yazılan koyun çeşitleri dışında daha birçok koyun çeşidimiz vardır. Bunların isimlerine bakarsak Tuj, Herik, Hemşin, Menemen, Sönmez, pırlık, ramçıl, hasak, hasmer, Bafra, Karacabey, Eğe koyunu daha ismini sayamadığımız sayısız koyun çeşidi vardır.
" } ] }