{ "title": "Kültür Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kultur-Cesitleri-78632.jpg", "date": "19.01.2024 16:19:28", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Kültür Çeşitleri, Kültür; İnsan türüne özgü olan bilgi, inanç ve davranışlar bütünü ve bu bütünlerin parçası olan maddi nesneler olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile kültür ise; Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren, gelenek durumunda olan her çeşit yaşayış, dil, düşünce ev sanat varlıklarının topu, belirli olan bir konuda edinilmiş sistemli bilgidir.

Kültür Çeşitleri ve Özelikleri

Alt Kültür; Sosyolojide alt kültür genel olarak toplum içinde azınlıkta olanların değer, tutum, yaşam tarzı ve inanç kavramlarına işaret etme amacı ile kullanılır. Alt kültür üyeleri toplumda önemli olan ortak kültürleri yüksek ölçüde paylaşır. Fakat gündelik yaşam biçiminde farklı inanç, pratik yaşam tarzı gibi değişiklikleri benimserler. Alt kültür grupları göreceli olarak farklı yaşam tarzları için geliştirmiştir. Kimi zaman karşı kültüre benzer olacak şekilde gençlik kültürü ile özdeşleşir kimi zamanda toplumdaki etnik, dini ya da cinsel gruplara ilişkin benzerlikler de kullanılır. Yani punk ve rock alt kültüründen de bahsedilir, çingene veya eş cinsellik gruplarından da bahsedilir.

Karşı Kültür; Egemen kültüre değerlere topyekûn olacak şekilde karşı olarak gelen grupların yaşam tarzlarına işaret etmek amacı ile kullanılan kültür çeşitlerindendir. Başlangıç olarak 1960'lı yıllarda başlamış ve 1968'li yıllara doğru gelişim göstermiştir. Hippiler tarzı gençlik hareketleri için kullanılmıştır. Son dönemde genel olarak egemen olan kültürel değerlerin yüksek bir bölümünü benimseyen ve bunu net olarak gösteren toplumsal gruplar için kullanılır. Alt kültür ile karıştırılan bir kültür çeşididir. Fakat karşı kültür egemen olan kültüre karşı oluşturulan net siyasal ve ideolojik muhalefet şekilleri 'komün yaşamı' tarzı alternatif hayat tarzlarına verdiği önem gibi faktörler sayesinde alt kültürden ayırt edebilir.

Kitle Kültürü; Geniş halk kesimlerinin tükettiği kültüre karşılık gelse dahi halk kültüründen farklı yanları da vardır. Çünkü halkın ürettiği bir kültürü değil aksine kitleler için kitlesel olacak biçimde ve kültür endüstrisi tarafından ticari endişeler ile üretilen fakat kitlesel düzeyde tüketilen kültür için kullanılan bir terimdir.

Folk Kültür; Halk kültürü olarak da bilinir. Sanayi öncesi toplumlardaki geniş halk kitlelerinin gündelik olan kültürüne işaret eder. Son zamanlarda ise anonim olarak üretilen ve nesilden nesle sözlü olacak biçimde aktarılan kültür olarak tanımlanır. Halkın yaşamını, tecrübelerini, halk hikayelerini direk olarak yansıtır.

Yüksek Kültür; bu kültür çeşitleri insanın yaratılış biçimine estetik açıdan mükemmel oluşunu ve örneklerine işaret eder. Farklı sanat biçimleri, opera, edebiyat, klasik müzik gibi etkinlikler yüksek kültüre örnek verilebilir. Bir topluluğun estetik açıdan en mükemmel olan ürünleri yüksek kültürün en güzel örnekleridir.

Popüler Kültür; Kitle kültürü ile benzeştiği bazı noktalar vardır fakat bütünü ile aynıdır diyemeyiz. Kitle kültürü kitle toplumu paradigması ile kullanılır. Popüler kültür endüstrisi ürünlerinden meydana gelir. Bu açıdan geniş halk kesimlerinin tüketimi için üretilen ve sıklıkla tüketilen bir kültürdür. Kısa olarak tanımlanacak olursa toplumda büyük kesimler tarafından beğenilen, tercih edilen kültürdür.
" } ] }