Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde kuşbaşılı, kemikli, acılı, acısız ve güveç de pişeni gibi daha sayamadığımız pişirme şekilleri vardır. Kuru fasulye, vitamin değeri besleyici olduğu kadar her yörede bilinir ve pişirilir. Bu açıdan fasulye kuvvetli bir besin kaynağıdır. Özellikle yüzde 25 protein değeri bakımından etin yerini tutar. Taze fasulyede protein yüzde 4-7 kadardır. Karbonhidrat da taze fasulyede yüzde 7-8 kadar, kuru fasulyede yüzde 50 kadardır. Kuru fasulyede yağ oranı çok düşüktür. Ancak dermason fasulyesi yağ bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden bitkisel yağ yapımında kullanılır. Taze fasulyede A, B1, B2 ve C vitaminleri açısından bol miktarda bulunur. Kuru fasulyede B vitaminleri haricinde olan vitaminler önemli değildir. Kuru fasulye potasyum, kükürt ve fosfor bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu bitkinin sebzesi içerisindeki çekirdek taneciklerinin kurutulması sonucunda elde edilir. Bunlar tombul, horoz, çalı, Selanik, dermason, şeker, battal, bombay, barbunya ve sıra şeklinde isimlendirilmiştir. Aynı zamanda kuru fasulye yörelere göre farklılıklar gösteren türleri vardır. Yani yapılış çeşitlerinin hepsi de ayrı lezzetler içerir.
Kuru Fasulye Çeşitleri
Tombul; bu çeşit içerisinde olan kuru fasulye beyaz renktedir. Genelde oval şekilli olup, taneleri küçüktür.
Çalı; Beyaz renkli yapısı vardır. Taneleri tombul kuru fasulyeye göre fiziki yapısı böbrek biçimindedir.
Horoz; bu çeşitler arasında kuru fasulye, beyaz renkli, silindir şeklinde ve orta büyüklükte tanelidir.
Selanik; bu cins olan kuru fasulye ise beyaz renkli, tanesi yassı, büyük taneli olan uç kısımları yuvarlaktır.
Dermason; İri ve dolgun olan bu kuru fasulye çeşidi, beyaz renkli, iri taneli olup uçları yuvarlak yapıdadır.
Şeker; bu kuru fasulye çeşidi, beyaz renklidir. Taneleri bakımından iridir ve fiziki şekli yuvarlaktır.
Battal; Fiziki yapısı gereği böbrek şeklini andıran bu kuru fasulye çeşidi beyaz renkli, yassı biçimli ve büyük tanelidir.
Bombay; Genellikle beyaz renklidir. Taneleri olduğunca çok iridir. Fiziki yapısı oval ve şişkin yapıdadır.
Sıra; beyaz renkli ve taneleri küçüktür. Fiziki yapısı yassı şeklindedir. Bir uçları düz, diğer ucu yuvarlaktır.