{ "title": "Kuru Fasulye Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kuru-Fasulye-Cesitleri-86555.jpg", "date": "23.01.2024 03:13:19", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kuru Fasulye Çeşitleri, Kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği gibi herkesin sevdiği bir yemektir. Besleyici değeri bakımından çok zengin içeriğe sahip olan kuru fasulye, isteğe göre yapılan birçok çeşidi vardır. Bunların içerisinde kuşbaşılı, kemikli, acılı, acısız ve güveç de pişeni gibi daha sayamadığımız pişirme şekilleri vardır. Kuru fasulye, vitamin değeri besleyici olduğu kadar her yörede bilinir ve pişirilir. Bu açıdan fasulye kuvvetli bir besin kaynağıdır. Özellikle yüzde 25 protein değeri bakımından etin yerini tutar. Taze fasulyede protein yüzde 4-7 kadardır. Karbonhidrat da taze fasulyede yüzde 7-8 kadar, kuru fasulyede yüzde 50 kadardır. Kuru fasulyede yağ oranı çok düşüktür. Ancak dermason fasulyesi yağ bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden bitkisel yağ yapımında kullanılır. Taze fasulyede A, B1, B2 ve C vitaminleri açısından bol miktarda bulunur. Kuru fasulyede B vitaminleri haricinde olan vitaminler önemli değildir. Kuru fasulye potasyum, kükürt ve fosfor bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu bitkinin sebzesi içerisindeki çekirdek taneciklerinin kurutulması sonucunda elde edilir. Bunlar tombul, horoz, çalı, Selanik, dermason, şeker, battal, bombay, barbunya ve sıra şeklinde isimlendirilmiştir. Aynı zamanda kuru fasulye yörelere göre farklılıklar gösteren türleri vardır. Yani yapılış çeşitlerinin hepsi de ayrı lezzetler içerir.

Kuru Fasulye Çeşitleri
" } ] }