{ "title": "Kuvvet Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Kuvvet-Cesitleri-62862.png", "date": "20.01.2024 10:00:24", "author": "Adem Eliaçık", "article": [ { "article": "Kuvvet çeşitleri, Günlük yaşantımızda, her an, her yaptığımız işte bir kuvvet bulunmaktadır. Bu kuvvetler sayesinde yapacağımız işi kolaylıkla yapabilir ve tamamlayabiliriz. Kuvvetler 2'ye ayrılır. Temas gerektiren kuvvetler ve temas gerektirmeyen kuvvetler. Temas gerektiren kuvvetler kendi içerisinde 7 sınıfa ayrılmaktadır. Temas gerektirmeyen kuvvetler ise kendi içinde 3 sınıfa ayrılmaktadır.

Kuvvet çeşitleri nelerdir?

Temas gerektirmeyen kuvvetler

Adından da anlaşıldığı üzere hiçbir temas kurmadan ve etki yapmadan ve kendi kendiliğinden oluşan bir kuvvet türüdür. Temas gerektirmeyen kuvvetler 3 sınıfta incelenir.

Mıknatıs kuvveti: Mesela bir mıknatısı bir toplu iğne topluluğuna yaklaştırdığınızda o toplu iğnelerin yavaş yavaş mıknatısa doğru gitmeye ve mıknatısa yapışmaya başladığını görürsünüz. Bu kuvvete manyetik kuvvet adı verilir. Mıknatısı o toplu iğnelere değdirmeden o toplu iğnelere herhangi bir etki uygulamadan çekebiliriz.

Yer çekimi kuvveti: Yer çekimi kuvveti, dünyada bulunan her canlıyı yer kürenin merkezine doğru çekmektedir. Bu kuvvet yeryüzünde bulunan her türlü cisme ve canlıya etki eder. Buna yer çekimi kuvveti denmektedir. Yine bu kuvvette herhangi bir temas veya etki yoktur. Kendi kendiliğinden gerçekleşmektedir.

Elektriksel kuvvet: Mesela bir plastik tarağı yün bir kazağa sürttük diyelim. Bu yün kazağı küçük parçalara bölünmüş kâğıtlara yaklaştırdığımızda yine tarak kâğıtları kendine doğru çeker ve kendine yapışmasını sağlar. Fakat bu etki her zaman geçerli değildir. Bir süre sonra azalmaya başlar ve en sonunda biter. Bu kuvvete elektriksel kuvvet denir. Bu kuvvette de yine herhangi bir temas veya etki yoktur. Kendi kendiliğinden gerçekleşmektedir.

Temas gerektiren kuvvetler

Bu tür kuvvetlerin gerçekleşebilmesi için herhangi bir temas veya etki olması gerekmektedir. Temas gerektiren kuvvetler 7 sınıfta incelenir.

İtme kuvveti: bu kuvvet sayesinde nesneleri itebilir ve kuvveti uyguladığımız yöne doğru cismin gitmesini sağlarız.

Çekme kuvveti: bu kuvvet sayesinde nesneleri çekebilir ve kuvveti uyguladığımız yöne doğru cismin gelmesini sağlarız.

Kaldırma kuvveti: bu kuvvet sayesinde nesnelerin yer çekimine zıt olarak kalkmasını sağlarız.

Rüzgâr kuvveti: Rüzgâr kuvveti doğal bir kuvvettir. Fakat beşeri faktörlerle rüzgâr itme kuvveti olarak kullanılabilir.

Kas kuvveti: bu kuvvet sayesinde diğer bütün kuvvetler uygulanabilir. İtme kuvveti, çekme kuvveti ve kaldırma kuvveti gibi.
" } ] }