{ "title": "Lahana Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Lahana-Cesitleri-23225.jpg", "date": "20.01.2024 12:43:11", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Lahana Çeşitleri, Vitamin ve mineral değeri zengin olan sebzeler içerisinde yer alan lahananın birçok türü vardır. Geniş yapraklara sahip bu bitki bol yağış alan yerlerde verimli bir şekilde yetişme imkânı bulur. Toprak bakımından ise kireçsiz, geçirimli ve humus yönünden zengin toprak yapısını sever. İlkbahar mevsiminde tohum olarak toprakla buluşan lahana Mayıs ayında yeşermeye başlayarak gelişir. Sulama ve gübreleme olanaklarının geliştirilmesiyle oldukça iri yapıya ulaşan lahana bol vitamin barındırır. Türkiye'de Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilen lahana verimi için toprağın organik hayvan gübresi ile desteklenmesi sonucu devasa büyüklüğe ulaşır. Sağlığı olumlu yönde bu etkileyen lahana türlerinden çeşitli yemekler yapılmaktadır. Bununla birlikte turşu yapımı için de ayrı bir seçenek olan bu besin maddesi zayıflamaya da kaynaklık etmektedir.

Aşırı sıcak ve soğuk iklimlerde yetişme alanı daralan lahana çeşitleri göbek çevresinde dağılım gösteren yaprakları ile toprağa yakın yetişen köklü bir sebzedir. Olumsuz hava koşullarına karşı dayanıksız olan bu sebze her coğrafyaya ait iklime uyum sağlamaz. Söz konusu bu lezzetli gıda çiğ olarak tüketilebildiği gibi haşlama usulü ile de sade olarak yenilebilir.

Lahana Çeşitleri, Kara

Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde yetişen kara lahana yeşil ve iri yapraklara sahiptir. Aynı zamanda kalın yaprakları sayesinde raf ömrü uzun bitkiler arasında yer alır. C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip bu ürün ile enfes yemekler elde edilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik tercih edilmesi gereken sebzelerden biri olan kara lahana lifli yapısıyla mide dostudur. Öte yandan kanser hücrelerini azaltma etkisi vardır.

Lahana Çeşitleri, Beyaz

Manav reyonları da sıklıkla karşılaşılan bir kış sebzesi olan beyaz lahana bin bir türlü yemeklerin ana maddesini oluşturmaktadır. Söz konusu bu şifa kaynağı sebze ile vücuttaki toksinlerin atılması mümkündür. En çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilen beyaz lahana tarım olanaklarının geliştiği ve iklimi elverişli olduğu her yerde yetiştirilebilir. Geniş ve ince yapraklıdır. Sarma yapımında sıklıkla kullanılan bu bitkisel ürün oldukça doyurucu özelliğe sahiptir. Tokluk hissi yarattığından ötürü diyet listelerinde yerini alabilir.

Lahana Çeşitleri, Mor

Göz alıcı rengiyle birçok yemek türünü zenginleştiren mor lahana küçük boyutlara sahiptir. Yaprakları sert nitelikte olup soğuğa karşı dayanıklıdır. Sulama ve toprak minerali gelişmiş alanlarda verimli bir şekilde yetişebilir. Genellikle salata ve turşu yapımında ön planda tutulmaktadır. Renginden dolayı birçok yoğurtlu meze yapımında tercih edilmektedir. Mor lahananın barındırdığı vitamin deposu vücut enerjisinin artışına kaynaklık eder.
" } ] }