{ "title": "Makarna Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Makarna-Cesitleri-43282.jpg", "date": "21.01.2024 22:12:15", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Makarna çeşitleri, oldukça fazla olmaktadır. Makarnalar yemek kültürünün vazgeçilmez elemanları olmaktadır. Özellikle İtalya'da çok fazla makarna tüketimi olmaktadır. Haliyle makarna çeşitleri de daha çok oradan yaygınlaşmış olmaktadır. Dünya genelinde kültürlerin kullandığı ne kadar makarna vardır bilinmez ancak bilinen kadarı da oldukça fazla olmaktadır. Makarna çeşitleri sos katılarak pişirilebildiği gibi yemeklerin yanında garnitür olarak ya da direk olarak salatası yapılarak tüketilebilmektedir. Aşağıda yer alan makarna çeşitleri dünya genelinde en sık kullanılan türler olmaktadır. Burada aynı zamanda bu makarna çeşitleri ile yapabileceğiniz küçük fikirlerde bulabilirsiniz.

Genel olarak kullanılan makarna çeşitleri

Spagetti: Makarna çeşitleri içerisinde belki de en çok kullanılan makarna olmaktadır. Özellikle çocuklar bu makarnayı yemeye bayılmaktadır. Bu makarnanın özellikle bolognase ve napolitan soslu olarak tüketilmesi oldukça yaygın olmaktadır. Bolognase sos (Kıymalı), napolitan sos (Domatesli) olmaktadır. Ayrıca sos sevmeyen kişiler bu makarnayı sade olarak haşladıktan sonra süzdürüp üzerine peynir ilavesi yapabilirler. Uzun bir makarna olduğu için yerken çatalla kaşığın içine dolayıp yemek oldukça pratik olmaktadır. Üzerine permasan peyniri koymayı da unutmamak gerekir.

Penne makarna: Penne makarna İtalyanca'da kalem manasına gelmektedir. Makarnanın şekli işi boş boru şeklinde olmakta ve uçları çapraz olarak kesik vaziyettedir. Boyu ortalama 3 cm civarında olan bir makarna çeşidi olmaktadır. Bu makarnayı daha çok Penne Arabiata olarak duymuşsunuzdur. Acılı domates sos kullanılarak yapılan bu makarnayı acısız olarak da tüketebilirsiniz. Restoran menülerinde ismi böyle geçiyor diye sadece bu şekilde hazırlanıyor algısı oluşmasın. Makarna zaten normalde sade olarak haşlanmakta ve sonradan istenilen sos içerisinde karıştırılmaktadır. Çatal ile yemesi rahat olduğu için sanırım bu şekilde tercih edilmektedir. Aynı zamanda domates sosunun içerisinde file zeytin de olabilmektedir.

Fettucini: bu makarna genel olarak restoran menülerinde karşımıza çıkmaktadır. Yani evlerde çok sık kullandığımız bir makarna çeşidi olmamaktadır. Şekil olarak yumak haline getirilmiş yassı makarna olmaktadır. Ortalama bizim kullandığımız erişte inceliğinde olmaktadır. Bu makarna çeşidi genellikle kremalı ve tavuklu olarak tercih edilmektedir. Ayrıca bu sosun içerisinde mantar, kuru domates ve fesleğen sos da olmaktadır. Bu sos kombinesinin dışında yine kremalı ancak tavuk yerine deniz mahsulleri kullanılarak yapılan modeli de mevcut olmaktadır. Fettucini makarnasının ilk olarak Roma'da bulunan Alfredo di Roma lokantasında yapıldığı söylenmektedir.

Fırın makarna: bu makarna çeşidi spagetti uzunluğunda olmakta ancak biraz daha kalın olmaktadır. Genellikle peşamel sos, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılarak yapılan bir makarna çeşidi olmaktadır. Sos ilave edilerek diğer makarna çeşitleri gibi tüketildiği pek görülmemektedir.

Lazanya: bu markana yaprak şeklinde olmaktadır. Makarnanın kenarları hafif tırtıklı bir yapıya sahiptir. Bu lazanya yaprakları hazır olarak satılmaktadır. Evde ben kendim makarna yaparım diyorsanız başarılar dilerim. Makarna çeşitlerinden lazanya yaprakları suda haşlanma sureti ile bir kaba dizilir. İlk kat konduktan sonra araya kıyma sos ilave edilir ve tekrar bir kat daha dizilir. Bütün yapraklar bittikten sonra üzerine peşamel sos dökülerek fırına verilir ve afiyetle yenir. Evlerinizde mutlaka denemenizi tavsiye edeceğim makarna çeşitlerinden biri olmaktadır.

Fusilli (Burgu makarna): Yine evlerde çok sık olarak kullandığımız makarna çeşitlerinden biri olmaktadır. Bu makarna kıymalı, domates soslu, kremalı ya da sade olarak tercih edilen bir türdür. Sanırım burgu burgu görüntüsünde kaynaklanmaktadır. Burgu makarna aynı zamanda file zeytin, mısır, salatalık ve maydanoz ilave edilerek salata halinde de tüketilebilmektedir. Ben genelde bu şekilde tercih etmekteyim. Hatta süzme yoğurt ile de çok güzel olmaktadır.

Kelebek makarna: Kelebek makarna benim yine meze türü olarak tercih ettiğim makarna çeşitlerinden biri olmaktadır. Bunun sebebi kelebek şeklinin masada daha dekoratif bir hava estirmesinden olabilmektedir. Kelebek makarnanın İtalanca'sı Farfalle olarak geçmektedir. Genelde evlerde domates soslu olarak tüketilen bir makarna çeşidi olmaktadır.

Midye makarna: Makarna çeşitleri içerisinde en hoş görünen türlerden biri olmaktadır. Salyangoz kabuğu andıran görüntüsü bulunmakta olan bu makarna çeşidi içi kıyma doldurularak çok lezzetli hale gelmektedir. Annelerimiz zaten en çok bu şekilde yapmaktadır. Kıymalı içli olarak hazırlamanın dışında makarna salatası olarak da yapabilirsiniz.

Tel şehriye: Evet arkadaşlar tel şehriye de bir makarna çeşidi olmaktadır. Ancak boyutlarından dolayı pilavlarda ve çorbalarda kullanılan bir çeşit olmaktadır. Ancak pirinç pilavında oldukça lezzetli olmaktadır.

Genel olarak kullandığımız makarna çeşitleri bu kadar olmaktadır. Burada sayamadığımız daha birçok makarna çeşidi bulunmaktadır. Ancak ortak soslar kullanıldığı için yazma gereği duymadım. Umarım bu makarna çeşitleri ile lezzetli tarifler yaparsınız.
" } ] }