{ "title": "Mangal Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Mangal-Cesitleri-47766.jpg", "date": "21.01.2024 12:12:16", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Mangal çeşitleri ve mangal bir şey pişirmeye yarayan saç ve bakır veya alüminyum maddesinden yapılan üstü açık ve dört ayaklı olan bir ocak ya da korluktur. Günümüzde mangal adını barbekü olarak değiştirmiş iki üç katlı villaların havuzlu bahçelerinde zengin insanlar tarafından yapılan bir çeşit etkinliktir. Yaz aylarında gelince genellikle bütün insanların açık havalarda yaptığı ailece yapılan güzel bir etkinliktir Mangal piknikte babaların tatil günlerinde göl veya bir çimlerin bolca bulunduğu bir yerde birçok farklı etlerin pişirildiği bir ortamdır. Seçtiğiniz mangal çeşidi hafif olması itibariyle her türlü yere daima yanınızda götürebileceğiniz bir demir parçasıdır.

Mangalda çeşitleri ve mangal seçimi nasıl olmalıdır?

Mangal çeşitlerine bakarken demirinin döküm olmasına dikkat ediniz Çünkü döküm çelikten çok daha iyi ısınır. Mangal yapmaya karar verdiğinizde öncelikle iyi ve kaliteli bir kömür bulmanız gerekir. Piyasalarda yerli ve ithal olmak üzere iki çeşit kömür bulunmaktadır. Ancak size tavsiye edebileceğim çelik denilen yerli bir kömürü almanız bu kömür fazla kalın olmamakla beraber rengi parlak ve genelde ağırdır. Bu kömürü yaktığınız zaman uzun süre dayanır ve bu kömürle pişirilen etler ve sucuklar daha lezzetli olur Özellikle biftekler kalın olduğundan dolayı onları pişirmek için yüksek ısıya ihtiyacınız vardır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki etler harlı ve yüksek ateş istemez hem yüksek ateş seçmiş olduğunuz mangal çeşidininizi yıpratır.

Mangal yakarken çalı çırpının etlere verdiği aroma

Mangal yakarken kömürü yaktıktan sonra bir miktar çalı çırpı toplayarak ateşin harlanmasını sağlayabilirsiniz ve meşe ağacından bir iki dal kırarak bu ateşe atarsanız etlerinize farklı bir aroma katarsınız Örneğin kiraz ağacı dalları eti kırmızı yaparken armut ağacı ve elma ağacı ete harika bir koku verir. Bunlar aklınınızın bir köşesinde ipucu olarak kalsın diye sizlere anlatma ihtiyacı duydum Mangalın içerisinde ateş yakarken rüzgârıda hesaba katarak mangalınızın ağzını rüzgârın geldiği yöne doğru çevirin ve ardından plastik yelpazelerle bir miktar yelleyiniz. Daha sonra etleri pişirmeye başlarken tam ters yöne mangalı çevirerek rüzgârdan korumalısınız. Böylece hem küllerin havalanarak etleri kirletmesini hem de ateşinizin ısısını korumuş olursunuz.

Mangal çeşitlerinde ateş yakarken ve etin nasıl yapılır?

Seçmiş olduğunuz mangal çeşitleri etlerin iyi pişmesinde oldukça önemli rol alır. Mangal yapmaya karar verdiğiniz zaman bir gün öncesinde etlerinizi terbiye etmeniz gerekir. Terbiye edilen etlerin daha lezzetli olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Etlerin terbiyesi için bir miktar yoğurt suyu ile bir miktar zeytinyağı kekik pul biber ve karabiber alınarak bunların hepsi karıştırılır ve bu karışımın içerisine etleri ekleyerek bir müddet daha karıştırılır. Dileyenler bu karışımın içerisine az bir salça ve sarımsak veya soğan rendeleyerek etleri güzelce harmanlayarak buzdolabına atılır. Unutulmaması gereken bir nokta kesinlikle eti terbiye ederken tuz konulmamalıdır. Çünkü tuzlanan etler sertleşir ve istenilen kıvamda pişmez. Ancak etler pişirilmeye 10 dakika kala güzelce tuzlanır. Karamelize et sevenler bu karışımın içerisine birazcık şeker serpiştirebilir. Mangalda pişirilecek olan balık sucuk, köfte, tavuk, kırmızı et ve şiş kebabı bu saydığım ürünlerin hepsi terbiye edilen cinstendir.

Mangalda etlerin pişirilme yontemi nasıl olmalıdır?

Mangalda köfte türü ürünler pişirirken dikkat etmeniz gereken bir nokta köfteler ne kadar çok çevirilirse lezzeti o kadar iyi olur. Ancak bu çevirme dengeli bir şekilde olmalı bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir. Köfteler pişirilirken çok fazla kurutulmamalı hafif sulu olmalıdır. Bunun için köftelerinizi yatsı ve küçük şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Bir de tavuk kanatlarının uçları ince olduğundan mangalda sık çevrilmelidir. Yoksa yanabilir. Bir de şunu hatırlatmalıyım asla çok yanmış etleri yemeğiniz çünkü yanan etler kanserojen madde üretmektedir.
" } ] }