{ "title": "Mantı Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Manti-Cesitleri-78979.jpg", "date": "22.01.2024 00:52:00", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Mantı Çeşitleri; Mantı sadece Türkiye sınırları içerisinde tüketilmemektedir. Evrensel bir lezzet haline gelen mantı Çin'den Anadolu'ya kadar uzanan bir lezzetler kültürü mantının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bildiğimiz üzere Kayseri'ye mal olmuş mantının diğer çeşitlerine bir bakalım.

Kayseri Mantısı İçin Malzemeleri

Hamuru için
İç malzemeler
Sosu için
Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisinde un, tuz, yumurta ve suyu ekleyerek hamuru sert bir kıvama yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın ve yarım saat dinlendirdikten sonra hamuru açın ve hamuru bildiğiniz gibi katlanarak enine ve boyuna 2-3 cm olacak şekilde kesin. Daha sonra içi için kıyma ve ince doğranmış soğanları ve diğer malzemeleri de ekleyerek karıştıralım. Daha sonra kestigimiz karelerin içerisine kıyma koyarak bohça şeklinde kapatalım ve bitirene kadar devam edelim. Daha sonra derin bir tencerede kaynayan suyun içerisine hazırladığımız mantarları ekleyelim ve 10 dk kadar haşlayıp servis tabağına alalım ve üzerine sosunu ve yogurtu ekleyelim.

Çerkez Mantısı İçin Malzemeleri

Hamuru için
İç malzemeler
  • 4 adet orta boy patates
  • Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
Sosu için
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz biber
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt
Çerkez Mantısı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisinde un, tuz, yumurta ve suyu ekleyerek hamuru sert bir kıvama yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın ve yarım saat dinlendirdikten sonra hamuru açın ve hamuru bildiğiniz gibi katlanarak enine boyuna 7-8 cm'ye kadar kare keselim. İçi için, haşladığımız patatesleri çatal ile ezelim ve diğer malzemeleri ekleyerek kestiğimiz hamurun içerisine koyalım ve muska şeklinde katlayalım ve tüm işlemi hamur bitene kadar devam edelim. Daha sonra derin bir tencerede mantıları 10 dk kadar haşlayın ve daha sonra servis tabağına alalım. Daha sonra üzerine sosunu ve yoğurdu ekleyelim.

Yağ Mantısı İçin Malzemeleri

Hamuru için
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 pk toz maya
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Yeteri kadar su
İç malzemeler
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı domates ya da biber Salçalı
Sosu için
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz biber veya domates salçası
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt
Yağ Mantısı Nasıl Yapılır?

Un, süt, maya, tuz ve sıvı yağı bir kaba koyarak yeteri kadar su ekleyerek yoğuralım ve daha sonra 20 dk kadar mayalanmasını bekleyelim. Daha sonra hamuru çok incetmeden açalım ve bir bardak yardımıyla yuvarlak keselim. İçi için kıyma ve diğer malzemeleri karıştırıp hamurun içerisine koyalım ve yarım ay şeklinde kapatalım. Daha sonra hamurları kızartma tavasında kızartalım ve servise alalım üzerine sosu ve yoğurdu ekleyerek servis edelim.
" } ] }