{ "title": "Matkap Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Matkap-Cesitleri-59817.jpg", "date": "23.01.2024 06:19:28", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Matkap çeşitleri; matkap, elektrikle çalışan ve aynı zamanda kendi ekseninde dönen bir ucu olan ve bu uç ile kesme yapmaktadır. Metaller üzerinde işlem yapılmasında bir çeşit matkaptan yararlanılır. Her matkap çeşidi ihtiyaç sonrası üretilmiştir. Günümüzde endüstri alanında birçok matkap çeşitleri kullanılmaktadır. Bunlar 5 değişik grup halindedir.

Matkap çeşitleri nelerdir?

Helisel Matkaplar: Silindirik bir gövde üzerinde karşılıklı olarak iki helis kanalı olan ve her iki kanalın ucunda birer ağız bulunan kesici olarak üretilen bir takımdır. Bu matkaplar çelik malzemenin, frezelenerek ve taşlanarak özel olarak yapılmaktadır. Matkapta bulunan kanallar çıkan talaşların dışarı atılmasını ve aynı zamanda deliğin içine soğutma sıvısının aktarılmasını sağlamaktadır. Delme sırasında deliğin yüzeyine sadece zırh temas etmektedir. Matkap ucunun 120 derece belirlenmesi ile matkabın kesici ağızları ortaya çıkmaktadır. Helis matkapların ağızlarındaki kesmeyi kolaylaştırılan açıların bileme esnasında kolayca verilmesi, bileme sonunda matkap çapının aynı kalması, matkapların sökülüp takılmasının kolay ve son derece pratik olması, bu takımların önemi oldukça artmıştır. Bu sebeple birçok işlerde bu matkaplar kullanılmaktadır.

Punta Matkaplar: iki tarafı da matkap şeklinde olup, yalnızca punta deliği açmak için özel olarak üretilmiş matkap çeşitlerindendir. Uçları kısa ve gövdesi kalın olmasından dolayı delik açma sırasında kesinlikle sapma yapmaz. Punta matkaplarının ucunda bulunan kesici kısma meme adı verilmektedir. Matkap, meme çapına göre adlandırılmaktadır. Punta matkapları, punta deliği açmanın dışında, delik açılan kısımlara havşa açmak ve hassas delinecek deliklere merkez deliği açmak için de kullanılmaktadır. Radyuslu havşalı delik açan punta matkapları çoğunlukla tornalacak iş parçalarının punta deliklerini açmak için kullanılmaktadır.

Namlu matkaplar: Tüfek ve top namlu matkaplar olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. Tüfek namlu matkapların delici kısımları çelikten ve tek oluklu olarak üretilmiş olup, matkap parçası bir delme borusu içerisine lehimlenmiş şekildedir. Bu matkaplar muntazam şekilde delikler delmektedir. Bilenmesi özel bileme aletleri ile bilenmelidir. Top namlu matkapları ise derin delikler açmaya yaramaktadır. Arka kısımda bulunan bileme açısı 6 veya 10 derece şeklindedir. Matkap ne kadar büyük olursa olsun talaş verme ve arka bileme açısı o kadar küçük olmaktadır.

Havşa Matkaplar: Delik ağızlarına havşa açmak, vida ve perçin gibi bağlama aletlerinin baş kısımlarının oturacağı yuvaları açmak için üretilmiş aletlerdir. Çeşitli amaçlar için kullanılacak havşa matkapları bulunmaktadır. Çapak almak için ve yalnızca havşa açmak için yapılmış havşa matkaplarının uç açıları 60 derecedir. Perçinlemek için kullanılan havşa matkaplarının uç açısı ise 75 derecedir. Saç için yapılan havşa matkaplarının uç açıları ise 120 derecedir.

Özel Matkaplar: Standart ölçülerin dışında olan delikleri delmek için veya o delikleri genişletmek için üretilmiş matkap çeşitlerindendir. CNC tezgâhlarında kullanılan matkaplar özel matkaplara örnek olarak gösterilebilir. Çok zırhlı kademeli matkaplarla kademeli olarak delikler ve profilli delikler açmak için kullanılmaktadır.
" } ] }