{ "title": "Mengene Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Mengene-Cesitleri-25992.jpg", "date": "21.01.2024 02:49:26", "author": "Anıl Çinkil", "article": [ { "article": "Mengene Çeşitleri: Oynamayacak şekilde yapılmış olan genelde sabitlemeyi sağlayan masa ve sehpa gibi eşyaların üzerine monte edilen takımdır. Sıkılan eşya mengenenin ağzındaki çapraz tırtıklar nedeni ile kayma yapmamaktadır.

Mengeneler şu an ki piyasada ağız açıklığına göre ölçülmekte olan dirilirler. 150 200 mm ağız açıklığına sahip olmuş olan mengene çeşitleri içerisinde maksimum söylenen ağınız açılabileceği mesafedir. Bağlayacağınız en büyük malzemenin ölçüsünü bilirseniz ağız açıklığı bu parçayı da tamamen kapsayacak şekilde mengene seçimini yapabilirsiniz.

Üç tip mengene çeşitleri vardır; bunlar tezgâh mengenesi, boru mengenesi ve işkencedir.

Tezgah Mengeneleri: Bir makinaya, masaya, sehpaya veya makine tablasına bağlanabilir. Hareket ettirilmediği için bu tezgâh mengenesi çeşitleri içerisinde sabit olanlardandır. Üzerine hemen hemen her türlü malzeme bu makinaya bağlanabilir. Kolay ve çok güçlü bir sıkma sağlamaktadır. Çevirmeli olarak yapılmış bir kola bağlı vidalı ince bir mili vardır. Kolu saat yönünde çevirdiğinizde sıkma tersi yönünde gevşetme yapılmaktadır. Çenelerde bulunan ağızlar tırtırlı şekillerde oluşturulmuş yapıdadır ve sökülüp tekrardan takılabilir. Ağızlardaki tırtırların yapılan işler sonrasında aşınması ve kırılması gibi olaylarda değiştirilmelidir.

Boru mengeneler: bu mengenelerin sadece tek bir amacı vardır bu da yuvarlak olan parçaları olabildiğince sabitlemektir. İki ağız kısmı bulunmaktadır. Makinanın çene yapısı “V” şeklindedir ve yuvarlak olan bu boru mengene çeşitleri arasında ana parçayı dört yerden sabitlemeye yarar. Boru mengeneleri sabit parçaların işlemesini daha çok kolaylaştırır. Özellikle de sert yapıda olan metal boru döşeyen tesisatçılar bu mengeneyi yaygın olarak sürekli kullanmaktadırlar. Çalışma prensibi diğer tezgâh mengeneleri ile aynıdır.

İşkence: bu mengene çeşitleri arasında genelde \"F\" şeklinde olup üzerinde boşluk almak için sabit bir şekilde kullanılan hareketli kol ve bu kola bağlı sabit bir çene bulunur. Genelde seyyar sabitleme gereken alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Gövdenin iki ucu bulunmaktadır bir ucunda hareketli kol diğer ucunda sabit çene bulunur. Hareketli kol üzerindeki kalın mil vidalıdır gövde üzerindeki diş açılmış kısım her zaman hareket eder. Saat yönünde döndürerek kullanılan bu aletin işlevi metalleri kolayca sıkma yapmasıdır. Hareketli olan bu çeneye bağlı kol yapısına göre ya elle ya da anahtar yardımıyla mengene destek alarak çevrilmelidir. Genellikle işkence aleti levha parçaları gibi eşyaları sabitlemek için kullanılır.
" } ] }