{ "title": "Mermer Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Mermer-Cesitleri-95243.png", "date": "20.01.2024 01:22:52", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Mermer Çeşitleri; Mermer; (CaCO3) kalker ve dolomitik kalkerlerin (CaMg (CO3)2 hem ısı hem de basınç altında metamorfizmaya uğratılarak yeniden kristalleşmesi neticesinde yeni bir sistem kazanmaları ile meydana gelen taş türüdür. Kalker halk arasında kireç taşı olarak da bilindiği için mermer; kireçtaşının işlenmesi ile meydana gelen sert kayaçtır da denilebilir. Ülkemiz çok yüksek oran mermer rezervine sahiptir. Türkiye'de mermer rezervleri; Afyon, Bilecik, Diyarbakır, Elazığ, Amasya, Muğla gib illerdir. Mermerin kullanım alanı oldukça geniştir. Mermer kullanım alanları; inşaat sektörü, süs eşyalarının yapımı, ev ve iş yerlerinde dekorasyon, heykel yapımı, taban döşemelerinde, bina iç ve dış kaplamalarında gibi birçok farklı kullanım alanı vardır. Mermerlerin kullanılacağı yere göre farklı farklı çeşitleri vardır.

Mermer Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Klasik Mermer; Metamorfizma ile tam kristalleşmiş olan taşları yapısına katar. Renkleri genel olarak beyaz ve açık gridir. İçeriğinde yabancı madde sayısı birden fazladır.

Traverten; Yapılarında %98 oranda kalsiyum karbonat bulunur ve düşük oranda da magnezyum karbonat yer alır. Bunların yanı sıra az oranda olsa da silika, feldspat, mika, demiroksit, organik maddeler, fluorin, silis gibi maddeler yer alır. Genel olarak beyaz ve gri renktedir. Fakat yapısında yer alan yabancı maddeler sayesinde sarı, pembe, kırmızı, siyah gibi renkleri de vardır. Traverten mikroskp ile incelendiği zaman kalsit kristallerinden meydana geldiği gözlemlenmiştir. Traverten uygulama olarak honlama yapılır. İyi birşekilde honlanmış traverten yüzeyi saten dokusuna benzerdir.

Oniks; Magma getirimi kalsiyum karbonatlı su sıcaklığı çok çok azdır. İçerik olarak madeni tuzu fazla ve su miktarı da azdır. Oldukça saydam ve kristalizedir. Kıvamı da yoğundur. Oniks mermer aynı zamanda su mermeri olarak da adlandırılır. Genel olarak beyaz, kırmızı, sarı, yeşil renklerde ve saydamdır. Ziynet eşyası olarak da kullanılır.

Granit; En sert ve en dayanıklı mermerdir. Zengin renk skalası ile oldukça estetik bir görünüme sahiptir. Yapıları dış etkenlere karşı korur, yapı içinde iklimi korur, düzenli bakıma ihtiyacı yoktur, ışığı yansıtmaz, parlaklığını uzun müddet korur ve ilk günki gibi yeni olarak kalabilir. Bu gibi özelliklerinden dolayı modern mimaride tercih edilir. Türlü kalınlıklarda ve boyutlarda imal edilebilir. Türkiye'de 90'lı yılların başında kullanılmaya başlamıştır. Sıvı emme katsayısı oldukça düşüktür, sıvıyı emmez. Kolay temizlenir ve hijyeniktir. Asit ve bazların yıpratıcı özelliğinden etkilenmez.

Bunların dışında mermer çeşitleri nelerdir?

Mineral tanelerine göre mermer çeşitleri
Yapı ve dokularına göre mermer çeşitleri
Mineral bileşime ve oranlarına göre mermer çeşitleri
" } ] }