{ "title": "Metal Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Metal-Cesitleri-89716.jpg", "date": "20.01.2024 08:13:22", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Metal çeşitleri, fiziksel ve kimyasal özelliklere dayalı olarak farklılık göstermektedir. Metallerin çoğu, sıvı benzeri hareket gösteren cıva haricinde katı haldedir. Metaller farklı şekillerde işlenerek, insan hayatında birçok alanda kullanım sahasına sahiptirler. Periyodik tablodaki diğer elementlerin aksine özel özelliklere sahiptirler. Oksitlendiklerinde doğada alkali olurlar ve atitler ile reaksiyona girerler. Uzunca bir süre oksijene maruz kaldıklarında paslanırlar.

Metal çeşitleri nelerdir?

Demir içeren metaller: Demirin karbon ile metal kombinasyonunu içerir. Demir metalleri olarak kategorize edilir. Demir metali çok serttir ve farklı bir şekle dönüştürülebilir. Yüksek mukavemet özellikleri nedeniyle ağır makine ve teçhizat yapımında yaygın olarak kullanılır. Sert çevre koşullarına ve ağır yüklere dayanımları yüksektir. Zamanla korozyona uğrarlar ve çok yüksek sıcaklıklarda eriyebilirler. Bu metaller ısı ve elektriği çok iyi iletirler, örmek olarak demir çelik verilebilir.

Demir içermeyen metaller: Makine ve ekipmanlarda demir yerine kullanılan metal türüdür. Demir metaller kadar ağır değildirler. Demir metallere göre daha yumuşaktırlar ve her şekle girmek için daha az kuvvete ihtiyaç duyarlar. Yukarıda bahsedilen avantajları nedeniyle günümüzde daha yaygın kullanım alanı bulmaktadırlar.

Soy metaller: Soy metaller soy gazlar gibi daha az reaktifler. Sıvı veya toz halde reaksiyona girerler. Havaya maruz kaldıklarında paslanırlar, yumuşaktırlar ve kolayca şekil değiştirebilirler. Yukarıdaki özelliklerinden dolayı oldukça pahalıdırlar. Mücevherat yapımında ve madeni para yapımında kullanılırlar. Isı ve elektriği en iyi ileten metal türüdür.

Ağır Metaller: Yüksek yoğunluklu ve yüksek atom ağırlıklı metallerdir. Fakat demir ve diğer metallerden daha az güçlüdürler. Diğer metal grupları gibi doğada yaygın olarak bulunmazlar. Bununla birlikte birikebilirler ve insan sağlığı için toksit etki gösterebilirler.

Metal Alaşımları: Metallerin kombinasyonundan oluşmaktadırlar. Daha yüksek mukavemet, dayanıklılık ve korozyon direnci gereken durumlarda karışım olarak elde edilirler. Yüksek ısıya dayanım gerektiren kullanım alanlarında, örneğin büyük top silahlarının yapımında kullanılmaktadırlar. Geleneksel metallerden farklı olarak ısı dirençleri yüksektir.
" } ] }