{ "title": "Mıknatıs Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Miknatis-Cesitleri-23584.JPG", "date": "21.01.2024 10:35:48", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Mıknatıs çeşitleri: Demir, nikel gibi maddeleri çekme özelliğine sahip Demiroksit (Fe3O4) bileşiğine mıknatıs demir. Magnetit adı da verilmektedir. Yapılarına göre doğal, yapay ve elekto mıknatıs çeşitleri mevcuttur. İlk ikisinin mıknatıslık özelliği süreklidir ve uzun zaman bu özelliklerini kaybetmezler. Sadece yüksek sıcaklık ve büyük bir darbe bu mıknatıslık özelliğini etkilemektedir. Elektro mıknatısta ise manyetik etki elektrikle sağlanır ve bu kesildiğimde de mıkantıslık etkisi kaybolur.

Mıknatıs çeşitleri

Doğal mıknatıslar: İsveç Cezair'de çok yüksek miktarda, dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış olarak, ülkemizde ise Manisa civarında bulunun doğal taş halinde olan mıknatıs tipidir. Bu tip doğada kendi kendine oluşmuş olan mıknatıs tipidir. Magnetit olarak isimlendirilir. Nikel kobalt ve demir oda sıcaklığı koşullarında bu özelliği gösterip doğal mıkantıs olarak adlandırılırlar. Bunun dışında yine yapay olarak bunların birleşiminden de doğal mıknatıslar oluşturulabilir. Bunun en güzel örneği Alnico olarak adlandırılan alüminyum, nikel ve kobalt karışımından yapılır.

Yapay mıknatıslar: Günlük hayatta kullandığımız normalde mıkantıs özelliği olamdığı halde sonradan mıknatıs haline getirilen malzemelere doğal mıknatıs adı verilmektedir. Kullanım amaçlarına göre farklı şekillerde ve farklı büyüklüklerde imal edilmektedirler. Çubuk şekilden, at nalı şeklinde, pusula iğnesi şeklinde, U şeklinde yapılmaktadır.

Elektormıknatıslar: Elektrik akımın etkisi ile ham demire çok ince yalıtılmış kabloların sarılıp içinden elektrik akımı geçirilerek mıkantıslık özelliğini kazanmasıyla oluşur. Mıknatıslık özelliği sadece elektrik akımı verildiği zaman vardır bu yüzen kalıcı değildir. Zaten elektromıkantıslarda bu özellik kalıcı değil geçici olması için yapılmıştır. Kullanım amaçları buna göredir. Elektrik üretecinin kutuplarının yönü değiştirilince manyetik alanın yönü de değişmektedir. Manyetik alanın kuvveti elektrik akımın şiddetine ve sarılan ince telin sayısına göre değişmektedir. Manyetik alanı güçlendirmek için bunları da artırmamız gereklidir. Elektomıknatısların kullanım alanları çok çeşitlidir. Elektronik cihazların mikrofonlarında ve hoperlörlerinde, kapı zillerinde, ses ve görüntü iletiminde, hızlı trenlerde, metal ayıklanması istenen sistemlerde, sigortalarda, vinçlerde ve bunun dışında birçok alanda hayatımıza girmiştir. Örneğin: Hurda alanlarında vinçler elektromıknatıs yardımıyla hurdaları kaldırmakta hurdalar konulmak istediğ yerde akım kesilince hurdalar aşağı düşmektedir. Elektro mıknatıslarda akım yönü sağ el kuralı ile bulunur. Bu kurala göre bobinin sarım yönünü parmaklarımız ifade eder sarım yönüne göre parmaklarımızı tuttuğumuzda sağ elimizin işaret parmağı nereyi gösteriyorsa orası manyetik akımın yönüdür.
" } ] }