{ "title": "Mısır Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Misir-Cesitleri-26924.jpg", "date": "20.01.2024 00:40:04", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Mısır çeşitleri: Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan mısır oldukça dayanıklı olması bakımından her tür iklim yapısına uygundur. 2 metreye kadar uzayabilen saplarda yetişen ve oldukça faydalı bir tahıl olan mısır birçok çeşitte yetiştirilmektedir. Mısır önemli bir besin kaynağıdır ve içerisinde B1, B6, B12 vitamini bulunması bakımından son derece faydalıdır. İyi bir protein kaynağı olmakla beraber aynı zamanda magnezyum, sodyum, kalsiyum ve demir gibi önemli mineralleri de içerir. Mısır çeşitleri oldukça fazladır. Mısırın aynı zamanda hayvan yemi olarak da yetiştirilen çeşitleri bulunmaktadır. Mısır tane olarak yetiştireceği iyi gibi aynı zamanda silaj elde etmek için de yetiştirilen tahıllar arasındadır.

Mısır çeşitleri nelerdir?

Doge, hemen hemen her toprakta yetişebilme özelliğine sahiptir. Yaprakları geniş olmakla beraber oldukça uzun boy alabilen bu mısır çeşidi silaj elde etmek için üretilir. Hasat aralığı oldukça uzun olan bu mısırın yetiştiriciliği oldukça yaygın yapılmaktadır.

Kalipso, genellikle hafif topraklarda daha verimli yetişen bu ürün her tür çevre şartlarına uyum sağlama özelliğine sahiptir. Diğer mısır çeşitlerine göre sıcak ve olumsuz koşullara daha dayanıklı olan kalipso mısır çeşidi tanelik olarak yetiştirilen orta erkenci bir üründür.

Katone, oldukça kaliteli tane yapısına sahip olmakla beraber hektolitresi yüksek olan bu ürün diğer mısır çeşitlerine göre daha hızlı nem atar. Toprak seçiciliği bulunmayan katone mısır çeşidinin her iklim koşuluna ve toprağa adaptasyonu oldukça iyidir. Tanelik olarak yetiştirilen bu ürün orta geçci bir mısır çeşididir.

Klips, diğer mısır çeşitleri gibi her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu mısır sıcaklığa karşı da oldukça dayanıklıdır. Gövdesi uzun ve güçlü olmakla beraber koçan yapısı da oldukça iridir. Silaj elde etmek için üretilir.

Kermess, hızlı nem atması ile bilinen bu mısır çeşidinin tanelerinin kalitesi oldukça yüksektir. Diğer mısır çeşitlerine göre tanelerinin protein oranı daha fazladır. Orta erkenci ve tanelik olarak yetiştirilen bu mısır adaptasyon konusunda da oldukça kabiliyetlidir.

Everest, olgunlaşma suresi 100-110 günün arasında olan bu ürün oldukça verimli olması ile dikkat çeker. Yarı dik yaprak yapısına sahip olmakla beraber yaprak oranı da oldukça yüksektir. Silajlık üretilen everest mısır çeşidi her türlü ortama oldukça dayanıklıdır.

Capuzi, erkenci grubunda yer alan bir mısır çeşidi olan capuzi mısır verimli mısır çeşitleri arasında yer alır. Gövde ve kök yapısı oldukça güçlü olmakla beraber taneleri kırmızı ve parlak renklere sahiptir. Tanelik olarak yetiştirilen bu mısır çeşidi İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde sık yetiştirilmektedir.

Bora, dik yaprak yapısına sahip olan bu mısır çeşidi tanelik olarak yetiştirilir. Olgunlaşma suresinde tanelerin yeşil kalma durumu da iyidir.

Kolesseus, selüloz miktarının az, nişasta oranının yüksek olması nedeniyle silajlık olarak yetiştirilen bu mısırın olgunlaşma suresi 95-100 gündür. Hafif ve orta bünyeye sahip topraklarda daha verimli olan bu mısır diğer mısır çeşitlerine göre daha uzun boyludur.
" } ] }