{ "title": "Motor Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Motor-Cesitleri-27375.jpg", "date": "20.01.2024 04:42:01", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Motor çeşitleri, günümüzde çok sık bir şekilde farklı alanlarda kullanılmaktadır. İcat edildiğinden beri insanlar için ciddi anlamda kolaylık sağlayan motorlar, kullanım alanlarına göre değişebilmektedir. Motor çeşitleri, birbirlerinden çok farklı yapılara sahiplerdir. Ancak amaç olarak genellikle aynı şekilde motorlar çalıştırılmaktadır. Genel olarak bakıldığında tüm motor çeşitlerinden bir güç elde edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Motor çeşitlerinden bazı ortak terimler bulunmaktadır. Bu terimler tüm motor çeşitlerinde görülebilen parçalardır. Bunlardan biri Redüktördür. Redüktör, motora bağlı olarak dişlilere verilmektedir. Genellikle motorun güç çıkış mili üzerinde olur ve gücü diğer bir parçaya aktarır. Tork ise motorun dönme momentidir. Aynı devirlerde dönen iki motorda tork sayesinde bu durum tamamen değişebilir. Son olarak önemli bir diğer terim ise rpm, motorun bir dakika içerisinde tamamladığı devir sayısıdır.

Motor çeşitleri nelerdir?

Step motorlar: Bir diğer adı ile adım motorları olarak bilinmektedir. Mıknatıs sistemi ile bu motorlar normal bir şekilde çalışmaktadır. Orta kısımlarında bulunan mıknatıs ve metaller ile oluşan enerjiyi rotor ile statoru çevreleyen sistemden oluşur. Bu çevreleme ile elektromanyetik bir alan oluşturmaktadır. Bu şekilde bobinlerden oluşan ve tam devri adımlara çeviren motorlara step motor denilmektedir. Elektrik motorları direk olarak step motorlara örnek olarak verilebilir. Motorun çalışması ve içerisindeki elektromanyetik alanın oluşması için dışarıdan akım verilmesi gerekir. Akım yerine dışarıdan motor döndürülür ise bu durumda da motor akım üretir. Bu da tabi ki manyetik alan oluşmasından kaynaklıdır.

Dc Motorları: Dc motorun açılımı doğru akım motorlarıdır. Günümüzde en çok kullanılan motor tipi doğru akım motorlarıdır. Step mottorlarla hemen hemen aynıdır. Ancak bu motorlarda bobinlerin yerine mıknatıslar kullanılmaktadır. Bu motorlar akımlarına göre değişmektedir. Motor çeşitleri arasında en çok alternatifi bulunan motorlardır. Bu motorların 6V, 12V, 100V vs. Olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle küçük alanlarda Dc motor çeşidi kullanmak çok daha olumlu etkileri ortaya çıkaracaktır.

Servo motorlar: Motor çeşitleri arasında önemli yeri olan bu motor tipleri, daha çok bakım ve kontrollerinin kolay olması nedeni ile tercih edilmektedir. Bu motorlarda herhangi bir kontrol devresine ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü kontrol devreleri zaten servo motorlar içerisinde yer almaktadır. Boyutları küçük olduğu için robot yapımlarında çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu motor çeşitleri, daha çok Dc motorlarında yapılan imalat işlemleri ile aynı şekilde yapılmaktadır. Fiyatları büyüklüklerine göre değişen bu motorlar en basit sanayilerde bile bulunabilecek motorlardır. Çalışma prensiplerine bakıldığında manyetik alan içerisinden geçirilen akım sayesinde iletkenler arasında oluşan etkileşim döndürme etkisini ortaya çıkarmaktadır. Bu etki ile manyetik alanda bulunan vektörü ve sargı akımı arasında açı oluştuğundan rotor hareketsiz kalmaz ve döner.
" } ] }