{ "title": "Mum Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Mum-Cesitleri-85597.jpg", "date": "21.01.2024 21:28:02", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Mum çeşitleri; Su geçirmeyen, kolayca biçime sokulabilen ve yağımsı bir kıvamı olan maddeden oluşur mumlar. Uzun zincirli moo alkoller ve uzun zincirli mono karboksilli asitlerden oluşan karışımlardır. Tüm mumları bir arada toplayan özellik ise su geçirmemeleridir. Yumuşayıp akıcı bir duruma gelmelerinin sebebi ise organik çözücülerde çözünmeleri ya da ısıtıldıkları zaman bu etkiye kavuşurlar. Mum çeşitlerini üç çeşitte inceleyebiliriz. Hayvansal mumlar, bitkisel veya yer altı kaynaklı mumlar, sentetik mumlar diye adlandırabiliriz. Bu mum çeşitlerini şimdi sizlerle ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Mum çeşitleri nelerdir?

Hayvansal mumlar; İnsanların il kullanmaya başladıkları mumlar arasında bal mumu gelir. Bal arılarının kendilerinin örüdüğü bal peteklerinin maddesi olan bal mumu eskiden pek çok alanda kullanılırdı. Eski zamanlarda aydınlatma mumu yapımında ve yontma işlerinde kullanılırdı.

Hayvanlardan elde edilen mum çeşitleri balinalardan elde edilen ipermeçet mumudur. Beyaz renge sahip olan bir mum çeşididir. Günümüzde merhem ve kozmetik alanlarda kullanılan bu mum çeşidi eskilerde aydınlatma mumu yapımında kullanılırdı.

Lanolin içeren madde koyunların derilerindeki salgı bezlerinin salgıladığı yün mumudur. Lanolin mum dışında çeşitli kremlerin içerisinde ve deri işlemesinde de kullanılır.

Bitkisel mumlar; Değişik türlere sahip olan bir mum çeşididir. Meyvelerini, yapraklarını, tomurcuklarını ve çiçeklerini mum katmanı ile örter bitkiler. Mum katmanı terleme yolu ile su yitirmelerini en az seviyeye indirir ve havanın, güneşin etkisinden korur.

Bitki kökenli mumlar arasında Brezilyada bulunan palmiyenin yapraklarından elde edilen carnauba mumudur. Cila yapımında kullanılan sert bir maddedir. Bir de carnauba mumuna benzeyen Meksika da yetişen bir cins sazdan elde edilen candelilla mum çeşidi vardır.

Yağımsı, yumuşak, fakat kolay kopmayan ve yoğurulup şekil verilebilen sumak ağacının meyvelerinden elde edilen Japon mumu çeşidi vardır. Yer altı kaynakları mumu adı altında yer alan ise linyitten elde edilen montan mumu, bitümlü şistlerden elde edilen ozokerit mumu, aydınlatma mumu yapımında, mumlu kâğıtlarda, su geçirmez kumaş ya da deri eşya yapımında kullanılan parafin mumu, petrolün damıtılması ardından arta kalan çözücü ile çözeltilen petrol mumu yer almaktadır.

Sentetik mumlar; Farklı amaçlarla üretilen, değişik bileşimli ve değişik özelliklere sahip olan mum çeşitleridir.
" } ] }