{ "title": "Olta Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Olta-Cesitleri-99946.png", "date": "21.01.2024 17:41:18", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Olta çeşitleri; Balık tutmak çoğu insan için bir hobidir. Ama bu hobiyi gerçekleştirirken balık tutmanın püf noktalarını kullanacağınız oltanın nasıl ve ne şekilde kullanıldığına dair bilgi sahibi olmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Her suyun her balığın farklı olta çeşidi vardır. Yanlış olta takımı kullanıldığı taktirde boşuna balık beklemiş olursunuz. Olta takımlarını birbirinden ayırmak oldukça zordur. Zokalı takımlar ve çaparili takımlar ikisi de sarkıtmalı olarak kullanılırlar ikisi de oldukça birbirine benzer. Savurma, dip takımı olarak ise çatal, köstek ve ağırlığı ortada olan sarkıtmalardır. Şamandıralı takım ise genellikle sarkıtma gibi bazen de tatlı sularda kullanılır. Birçok olta çeşidi bulunmaktadır. Profesyonel bir şekilde balık tutmak istiyorsanız eğer bu olta çeşitlerini incelemenizde fayda vardır.

Olta çeşitleri nelerdir?

Teleskopik olta; Genellikle her türlü balık avında kullanılan iç içe geçmeli birçok parçadan oluşan bu olta porselen misina kılavuz kamışlı bir olta çeşididir.

Surf olta; Kıyıdan oldukça uzakta balık tutmak isteyenler için yapılmış bu model genellikle 360-450 cm boyutları arasında uzun saplı yüksek ağırlıklı kurşunları atabilen bir kamışa sahip olan bu olta misina kılavuzları oldukça azaltılmış ayrıca atış zamanında misina sürtmesi engellenmek istenmiştir. Atış performansı yüksek olan kamışların surf makineleriyle kullanılması tavsiye edilmektedir.

Parçalı olta; İki ve üç parçadan birbirinden bağımsız olarak oluşan ve iç içe takılarak makineyle birlikte kullanılan bir modeldir. Parçalı olan kamışlarda 2 tip kullanım alanı vardır. Kullanılan bu alanların, birincisi tekne ve botlarda kullanılan kısa boylu modellerdir. İkincisi ise kıyıda av yapanlar için surf tipi atışlar uzun ve spin tipi ince, hassas, yaylanır modeldir.

Porselensiz olta; Genel olarak tatlı suda mantarlı balık avında kullanılan iç içe geçmeli çoklu modellerden oluşan teleskopik kamışlar gibi misina kılavuzları olmayan ve makinesiz kullanılmayan modeldir.

Çıkrık olta; Teknede büyük balık avı yapmak isteyenler için makinelerle birlikte kullanılarak tasarlanmış dayanıklılığı oldukça yüksek olan bir modeldir.
" } ] }