{ "title": "Pekmez Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Pekmez-Cesitleri-33673.jpg", "date": "21.01.2024 11:22:27", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Pekmez çeşitleri, Pekmez Anadolu'ya özgü, akışkan bir besindir. Pekmez değişik şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanır. Bazı tatlı meyvelerin ezilerek, kaynatılmasıyla üretilir. Pekmezin yapım aşaması zahmetli olup, hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Kullanılan besinin bütün vitamin ve minerallerini içermektedir. Yapılan pekmez çeşitlerinin arasında en tatlı olanı üzüm pekmezidir. Besin değeri oldukça yüksek olan pekmezin, hastalıklara karşı vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Bunun yanında sindirim sisteminde parçalanmadan kana karıştığı için, kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Pekmezin rengi de kıvamı da koyudur. Bunun sebebi, kaynatma işlemi esnasında kestirilen şıranın içerisindeki şekerlerin karamelize olmasıyla koyu renk ve kıvam almasıdır. Pekmez, yapım aşamasında bir defa kaynatılması gerekir.

Pekmez çeşitleri

Keçiboynuzu (Harnup) pekmezi: Keçiboynuzundan elde edilen bu pekmez, en faydalı pekmezlerden biridir. Akdeniz ve Ege bölgesine özgü bir pekmez türüdür. İçeriğinde yüksek oranda magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır vb. Mineralleri içermektedir. Ayrıca A, B, B2, B3, D vitaminleri de içermektedir. Keçiboynuzu pekmezi, özellikle nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Bunun yanında tansiyon dengelemede, kolesterol düşürülmesinde faydalı olmaktadır. Ayrıca kalp, diş, kemik yapısını güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Üzüm pekmezi: Üzümden yapılan bu pekmezin en büyük özelliği, kan yapıcı ve vücuda enerji vermesidir. Bunların yanında damar sertliğine, böbrek, bağırsak, mideye iyi gelerek, kan dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Hamilelikte tüketilen üzüm pekmezi, anne adayları ve bebek gelişimi açısından oldukça fayda sağlamaktadır.

Dut pekmezi: Duttan yapılan bu pekmezin, acımsı bir tadı vardır. Dut pekmezinin faydaları şöyledir; akciğerde gelişen lekeler, bronşit, mide rahatsızlıkları, astım ve ağızda çıkan pamukçuk rahatsızlığında oldukça etkilidir. Bunların yanında vücuda enerji vererek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Andız (Ardıç) pekmezi: Andız ağacının meyvelerinden elde edilmektedir. Değişik bir tadı olan andız pekmezinin tadı acımsıdır. Andız pekmezi egzama, öksürük, bronşit, sarılık, kaşıntı gibi rahatsızlıklarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca akciğer ve karaciğere yararlı olan bu pekmezin kan yapıcı özelliği bulunmaktadır.

Pancar pekmezi: Şeker pancarı köklerinden elde edilmektedir. 7-8 saat kaynama sonucunda macun kıvamına gelmektedir. Diğer pekmezler de olduğu gibi sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.
" } ] }