{ "title": "Pekmez Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Pekmez-Cesitleri-33673.jpg", "date": "21.01.2024 11:22:27", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Pekmez çeşitleri, Pekmez Anadolu'ya özgü, akışkan bir besindir. Pekmez değişik şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanır. Bazı tatlı meyvelerin ezilerek, kaynatılmasıyla üretilir. Pekmezin yapım aşaması zahmetli olup, hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Kullanılan besinin bütün vitamin ve minerallerini içermektedir. Yapılan pekmez çeşitlerinin arasında en tatlı olanı üzüm pekmezidir. Besin değeri oldukça yüksek olan pekmezin, hastalıklara karşı vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Bunun yanında sindirim sisteminde parçalanmadan kana karıştığı için, kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Pekmezin rengi de kıvamı da koyudur. Bunun sebebi, kaynatma işlemi esnasında kestirilen şıranın içerisindeki şekerlerin karamelize olmasıyla koyu renk ve kıvam almasıdır. Pekmez, yapım aşamasında bir defa kaynatılması gerekir.