{ "title": "Peynir Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Peynir-Cesitleri-98436.jpg", "date": "20.01.2024 09:33:56", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Peynir çeşitleri, Peynir sütün mayalanmasıyla elde edilmektedir. Tarihçesi M. Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Dünya üzerinde en çok sevilen yiyeceklerden biri olan peynir, genellikle koyun ve inek sütünden yapılmadır. Tadı, şekli ve yapısı ile dünya üzerinde 1.000'den fazla peynir çeşitleri bulunmaktadır. Peynirin içeriğinde kalsiyum, protein, fosfor, sodyum, B2 vitamini bulundurmaktadır. Peynirin sağlığa birçok faydası vardır. Bunlar; sindirim sistemini düzenler, mikrop öldürücü, ishal kesici, ülsere ve kemik erimesine karşı oldukça etkilidir.

Peynir çeşitleri nelerdir?

Kaşar peyniri: Sert hamurlu olan kaşar peynirinin rengi sarıya dönüktür.

Örgü peyniri: bu tuzsuz peynirin en büyük özelliği, tuzlu suda kaynatılmasıdır.

Minzi peyniri: Karadeniz bölgesinde üretilen bu peynir, lor peynirine benzemektedir. Minzi peyniri, ahşap fıçılarda toprağa gömülerek hazırlanmaktadır. Bu şekilde bekletilen bu peynir, yeşile dönük bir renk almaktadır.

Ezine peyniri: Çanakkale'nin Ezine ilçesine özgü bir peynirdir. Ülkemizde bulunan en kaliteli peynirlerden biridir.

Van otlu peynir: Van'a özgü geleneksel bir peynirdir. İlkbahar aylarında otun ve sütün bol olduğu dönemde, genellikle koyun sütünden elde edilmektedir. İçerisine yabani otlar ilave edilir.

Çömlek peyniri: Kayseri yöresine ait olan bu peynir, çömleklere basılmasıyla üretilmektedir. Kayadan oyma mağaralarda ya da evlerin zemin katında hazırlanan nemli kumlara gömülür ve 3 ay sonra yenmeye hazır hale gelmektedir.

Erzincan tulumu: Erzincan'a ait olan bu peynir çeşidinin en büyük özelliği hayvan derisinden yapılmış bir tulum içerisine konulmasıdır.

Lor peyniri: Peynir altı suyunun pıhtılaşması sonucu elde edilen bir peynir çeşididir. Kısa ömürlü olan lor peyniri, tuzlu ya da tuzsuz olarak üretilmektedir.

Dil peyniri: Tuzsuz ve lezzetli bir peynirdir. Mozarella peynirine benzemektedir.

Çökelek: Ülkemizde en çok tüketilen peynir çeşididir. Yağlı ya da kısmen yağı alınmış sütün bekletilerek, kendiliğinden ya da herhangi bir madde ile çöktürülmesinden elde edilmektedir.

Hellim peyniri: Keçi sütünden yapılan bu peynirin içinde, tuz ve nane de bulunmaktadır. Kıbrıs'a ait olan bu peynir, kızartıldığı zaman farklı bir lezzete dönüşür.

Ricotta: İtalyan peyniri olan ricotta, yumuşak, yarı tatlı ve beyaz renktedir.

Serpa: Portekiz peyniri olan serpa, koyun sütünden elde edilmektedir. İlk zamanlar yumuşak ve tereyağımsı kıvamda olup, sonrasın da yarı sert ve keskin bir tada sahip olmaktadır.

Gravyer peyniri: İçi delik olan bu peynirin yapısı sert ve rengi sarıdır. İsviçre'ye özgü bir peynirdir.

Tijuana: Meksika'ya ait olan bu lezzetin en büyük özelliği acı olmasıdır. Acı olmasının sebebi, sıcak kırmızı biberle olgunlaşmadan önce kürlenmesidir.

Trecce: İtalya'ya özgü olan bu peynir, örgü şeklindedir. Trecce, yarı yumuşak, tütsülenmiş Mozzarella'dır. Bu peynir hem inek hem de su bizonu sütünden elde edilmektedir.

Adelost: İsveç özgü olan mavi bir peynirdir. İnek sütünden elde edilmektedir.

Asiago: İtalya'ya ait, keskin bir lezzeti olan bu peynir, hafif tuzludur. Orijinalde koyun sütünden elde edilmektedir. Ancak inek sütünden de yapılmaktadır.
" } ] }