{ "title": "Pilav Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Pilav-Cesitleri-37482.jpg", "date": "19.01.2024 06:49:58", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Pilav çeşitleri, Yaptığımız çoğu yemeğin yanında mutlaka bulundurduğumuz pilavların, onlarca çeşidi vardır. Ana malzeme bulgur ve pirinçtir, ama pilav isimleri, içlerine katılan çok çeşitli malzemelerle adlandırılır. Pilav çeşitleri, ev hanımlarının yemek yapmakta geç kaldıklarında ya da ne pişirsem sıkıntısına düşünce adeta kurtarıcı yemektir. Hemen bir yeşil mercimekli pilav, yanında taze yeşil soğan, salata, cacık veya ayran harika bir öğle ya da akşam yemeği olur. Kısacası evde kurtarıcı, restoran, lokanta, kafeterya, tüm konaklama yerlerinde diğer yemekleri tamamlayıcı, görsel havası olan bir yemeğimizdir. Pirinç pilavı, bulgur pilavı nohut ve kuru fasulyeyle muhteşem ikilidir. Her yaş grubunun bayılarak yediği yemektir. Bulgur ve pirincin vücut sağlığına çok faydası vardır. Pirinç, kolesterol içermez, karbonhidrat bakımından zengindir ve günlük enerjini büyük bir kısmını karşılar. Lif oranı yüksek olduğu için, ishal tedavisinde kullanılır. Bol potasyum ve azot bulunur, bu da kan basıncı değerlerinin düzenini sağlar. Bulgur ise pirinçten daha besleyici bir besin maddesidir. Hem daha ekonomik hem de daha fazla yararlı maddeler içermektedir. Bulgur çinko, kepek, B 12, Folik asit, krom, magnezyum, selenyum B vitaminleri bakımında zengindir. Vücut direncini sağlar, çocukların daha hareketli ve enerjik olmalarını sağlar. Kandaki yağ oranını düşürerek damar sertliğini önler.