{ "title": "Pilav Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Pilav-Cesitleri-37482.jpg", "date": "19.01.2024 06:49:58", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Pilav çeşitleri, Yaptığımız çoğu yemeğin yanında mutlaka bulundurduğumuz pilavların, onlarca çeşidi vardır. Ana malzeme bulgur ve pirinçtir, ama pilav isimleri, içlerine katılan çok çeşitli malzemelerle adlandırılır. Pilav çeşitleri, ev hanımlarının yemek yapmakta geç kaldıklarında ya da ne pişirsem sıkıntısına düşünce adeta kurtarıcı yemektir. Hemen bir yeşil mercimekli pilav, yanında taze yeşil soğan, salata, cacık veya ayran harika bir öğle ya da akşam yemeği olur. Kısacası evde kurtarıcı, restoran, lokanta, kafeterya, tüm konaklama yerlerinde diğer yemekleri tamamlayıcı, görsel havası olan bir yemeğimizdir. Pirinç pilavı, bulgur pilavı nohut ve kuru fasulyeyle muhteşem ikilidir. Her yaş grubunun bayılarak yediği yemektir. Bulgur ve pirincin vücut sağlığına çok faydası vardır. Pirinç, kolesterol içermez, karbonhidrat bakımından zengindir ve günlük enerjini büyük bir kısmını karşılar. Lif oranı yüksek olduğu için, ishal tedavisinde kullanılır. Bol potasyum ve azot bulunur, bu da kan basıncı değerlerinin düzenini sağlar. Bulgur ise pirinçten daha besleyici bir besin maddesidir. Hem daha ekonomik hem de daha fazla yararlı maddeler içermektedir. Bulgur çinko, kepek, B 12, Folik asit, krom, magnezyum, selenyum B vitaminleri bakımında zengindir. Vücut direncini sağlar, çocukların daha hareketli ve enerjik olmalarını sağlar. Kandaki yağ oranını düşürerek damar sertliğini önler.

Pilav çeşitleri nelerdir?

Pilavların ana malzemesi olan bulgur ve pirinç çok çeşitli şekillerde pişirilmektedir. Bildiğimiz klasik tariflerin dışında, onlarca güzel pişirme yöntemleri vardır. Pilav çeşitleri kişilerin yaşadığı çevre, kültür ve alışkanlıklarına göre değişmektedir. Yöresel çeşitleri oldukça fazladır. Bunlardan bazılarını saymak istersek; Sebzeli bulgur pilavı, patlıcanlı pilav, köfteli pilav, havuçlu pilav, Uludağ pilavı, şehriyeli pirinç pilavı, yeşil mercimekli bulgur pilavı, tavuklu pilav, sarı kırmızı pilav, portakallı pilav, mantarlı bulgur pilavı, kafesli pilav, etli bulgur pilavı, Türkistan pilavı, tavuklu fasulyeli pilav, safranlı pilav, perde pilavı, Orta Asya pilavı, Mengen pilavı, kestaneli pilav, arpacık soğanlı tavuk ve kepekli pirinç pilavı, yumurtalı bulgur pilavı, arpa şehriyeli kus kus pilavı, arpa şehriye pilavı, patatesli bulgur pilavı, ezogelin pilavı, kavurmalı bulgur pilavı, sütlü bulgur pilavı, etli buhara pilavı, tavuklu büryan pilavı, iç pilav, duvak pilavı, Özbek pilavı, meyhane pilavı, mısırlı pirinç bademli pirinç pilavı, midye pilavı, nohutlu pilavı, hamsili pilav, ciğerli pilav, Azeri pilavı, ciğerli pilav, kış pilavı, düğün pilavı, üzümlü pilav gibi onlarca pilav çeşitleri vardır. Zevkle yapılır ve herkes tarafından büyük bir iştahla yenir.
" } ] }