{ "title": "Poğaça Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Pogaca-Cesitleri-31389.jpg", "date": "19.01.2024 10:47:51", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "
Poğaça çeşitleri: Poğaçalar, hamur işlerinin en başta gelen çeşitlerindendir. Evlerde her daim aranan ve zevkle yenen, misafirlere ikram edilen güzel doyurucu bir besindir. Hayatın tüm alanlarında bulunan, iç harcı farklı farklı, şekli farklı farklı olan herkes tarafından aranan ve severek yenen gıda türüdür. Çalışanlar sabah biraz erken kalkıp, kendilerine şöyle bir mükellef kahvaltı hazırlamaya hep üşenirler. Bir kaç saat daha fazla uyumak için sağlıklarını tehlikeye atarlar. Dışarıda satılan poğaça çeşitlerinden iki adet veya bir simit alarak ayak üstü çayla kahvaltıyı geçiştirirler. Halbuki kahvaltı, sağlıklı beslenmenin en önemli öğünüdür. Poğaça çeşitleri, un ve yağ ile yapıldığından karbonhidrat oranı yüksektir. Yiyen kişiye tokluk hissi verebilir, fakat tekrar çabuk acıktırır. Bu yüzden kilo vermek isteyenler ve şeker hastası olanlar yemekten sakınmalıdır. Çok canları çekerse günde 1 adet yemeye çalışmalılar.

Poğaça çeşitleri ve nasıl yapılır?

Poğaça, hangi çeşit olursa olsun hamur ile yapıldığı için vücuda fazla yararı yoktur. Kalori değeri yüksektir. Her şeyde olduğu üzere; azı karar, çoğu zarardır. Sağlığını düşünen herkesin, sabah yararlı gıdalardan oluşan, güzel bir kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Poğaça çeşitleri, evlerde ve tüm gıda sektöründe envayi çeşit yapılıp satılmaktadır. Peynirli, çikolatalı, katmerli, kaşarlı, sodalı, ayranlı, zeytinli, patatesli, kıymalı, sosisli, çökelekli, sebzeli, sade, susamlı, çörek otlu, yeşil mercimekli, dere otlu, kepekli peynirli poğaça, çavdar unlu poğaça, bayatlamayan poğaça, simit poğaça, zeytin ezmeli poğaça, karnıyarık poğaça, İran poğaçası, örgü poğaça, piknik sepeti poğaça, mayalı poğaça, mısır unlu peynirli poğaça, papatya poğaça, pofuduk poğaça gibi iç harçlı ve farklı şekilli çeşitleri yapılır. Şimdi ben size, zeytinli poğaça nasıl yapılır onu tarif edeceğim.

Zeytinli poğaça nasıl yapılır?

Malzemeleri
İç harcı için
Üzeri için
Yapılışı: Zeytinlerin tek tek çekirdekleri ayıklanır, doğranır bir kenarda bekletilir. Derin bir kaba un konur. Daha sonra sıra ile hazırladığımız kuru maya, tuz, şeker, çörek otu una ilave edilir. Daha sonra bu malzemeler karıştırılır. Sonra sıvı yağ ve ılık sütü yavaş yavaş bir yandan karışımı parmaklarla yoğurarak eklenir. Ardından hamur orta yumuşaklıkta bir hamur haline getirilir ve mayalanması için 3 saat beklemeye bırakılır. Aralıklarla kontrol ederek kabarmasına bakılır. Mayalanan hamurdan küçük bezeler alarak, elimizde açar, zeytin harcından koyar ve kapatılır. Tüm hamur bu şekilde hazırlanır, yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam serpilir. 175 derecede ısıtılmış fırına tepsi sürülür ve iyice kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }