{ "title": "Rulman Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Rulman-Cesitleri-85165.jpg", "date": "20.01.2024 08:38:26", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "Rulman çeşitleri, ismini belki de ilk kez duyduğumuz rulmanlar, scooter, paten, çamaşır makinesi, uçak, bisiklet, arabalarda yani dönen aksamı olan her türlü aletlerde ve araç gereçlerde kullanılmaktadır. Kısaca dönen çelik veya seramik olabilen bilyeli çarklara rulman denir. Kullanılacağı yere göre farklı boyutları ve çeşitleri olan rulmanlar, hareket kabiliyetlerine göre taşıyabilecekleri ağırlık kapasitelerine göre ve şekillerine göre sınıflara ayrılır. Rulmanlar basit bir hareket sayesinde yarar sağlayacağı alanda hayati önem taşır. Dünyada kullanılan ilk rulmanlar kafesli ve masuralı rulman olarak 1700'lü yılların ortalarında icat edilmiştir. Daha sonra bisiklet üretiminde kullanılan rulman günümüze kadar devamlı geliştirilerek son halini almıştır.

Rulman çeşitleri nelerdir?

Tek sıra sabit rulman: Sessiz ve yüksek hızlarda çalışan dayanıklı ürünlerdir. Bu rulman çeşidi 6000 serisi olarak da bilinmektedir. Rutin olarak makine yağıyla yağlanması gerekmemektedir. Bazı tek sıralı rulmanlar kapaklı ve koruyucu çerçeveli olabilirler. Montajları kolaydır. Taşıyacağı yüke bağlı olarak farklı çaplarda kullanılan rulmanlardır.

Bombeli yataklı rulman: Uzun süreler kullanım kolaylığı sağlar gres yağı ile yağlamak gerekmez. Kullanılacağı alana montajı cıvatalı olduğundan uygularken kolaylık sağlar. Gıda işletme fabrikalarında, tarım makinalarında, üretim faaliyetlerini yürütülmesinde kullanılır.

Çift sıra oynak rulman: En önemli özelliği rutin bakım gerektirmez ve darbeleri bertaraf eder. Dayanıklı olduklarından uzun yıllar kullanılabilen rulmanlardır. Sarsılmalara dirençlidir. Çift sıralı daire içinde dönen aksamları vardır.

Çift sıralı sabit rulman: Tek sıralı sabit rulmanla benzer özellikleri vardır. Ayırt edici en önemli özelliği, iç dairesinin tek olmasına karşın dışındaki daire çift olarak tasarlanmıştır. Daha çok otomobillerde marş dinamosunda, kompresörlerde ve jeneratörlerde kullanılan rulmanlardır. Uygulanacağı kısımda her iki yönde çalışması amaçlanmıştır.

Eksenel büte rulmanları: bu rulmanları birbirinden aksamları ayrılabilir olarak tasarlanmıştır. Bu özellik bilyeli aksam ve üzerine geçen çember kafesinin birbirinden bağımsız sökülüp takılmasını sağlar.

Forklift rulmanı: Beden gücünün yeterli olmadığı alanlarda kolları yardımı ile yükü kaldırıp araca yüklemekte kullanılan forklift araçlarında kullanılan rulmanlardır.

Otomotiv rulmanları: Otomotiv sanayisinde arka ve ön aks rulmanı, grup mili, teker rulmanı, şanzıman rulmanı, debriyaj rulmanı gibi aksamlar da kullanılan özellikleri ve boyutları farklı rulman grubuna otomotiv rulmanı denir.

Oynak makaralı rulmanlar: Darbelere dayanıklı, ağır yükleri taşıma kapasitesine sahip, çift yönlü radyal yük taşınmasını sağlayan rulmanlardır. Aşınmaya karşı dirençlidirler. Şok yük kapasiteli rulmanlardır.

Ge tipi dana göz rulmanları: Bağlantı ekipmanlarıdır. Çelik ve bilyeli hassas rulman iç halkayla bütünlük içinde çalışan bir nevi açar ve kapatır monte elemanıdır.

Haddane rulmanları: Metal hadde üretiminin her adımında kullanılan rulmanlardır. Çelik, alüminyum ve metal endüstrisinde kullanılır.

Konik makaralı rulman: Diğer rulmanlardan farklı olarak düz doğru silindirler yerine konik biçimli silindir rulmanıdır.

İğne makaralı rulman: Ağır radyal yüklerde kullanılan, radyal boşluklar için rulmanları uygun hale getiren bilyesi olmayan kafes rulmandır.

Rulman çeşitleri; rulmanlar üretildikten sonra kullanılacağı alana monte edileceği süre zarfında korozyona uğramamaları ve zarar görmemeleri için korozyon önleyici maddelerle kaplanır. Muhafaza edilecek mekânın nem ve sıcaklığı kontrol altında tutulmalıdır. Rulmanların çoğu, kullanım ve garanti süresinin 4 veya 5 katı kadar kullanılabilir. Rulmanlar üretimde kullanılmadan önce bir dizi analizden geçerler ve dayanıklılık testlerine tabi tutulurlar.
" } ] }