{ "title": "Salata Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Salata-Cesitleri-59824.jpg", "date": "21.01.2024 22:28:26", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Salata çeşitleri, oldukça fazla olan yiyecek türlerinde biri olmaktadır. Özellikle yaz aylarında sofralarda salatalar hafif yiyecek olarak yerlerini almaktadır. Salata çeşitleri sade olarak tüketildiği gibi ana yemeklerin yanına garnitür olarak da konulabilmektedir. Salata dendiği zaman insanın aklına ilk olarak göbek, domates ve salatalık karışımı bir model gelmektedir. Ancak özellikle bizim kültürümüzde salata çeşitleri oldukça fazla olmaktadır. Birçok yiyeceğin birbiri ile harmanlanması sonucunda çok fazla salata çeşidi ortaya çıkmaktadır.

Başlıca salata çeşitleri nelerdir?

Çoban salata: Mutfaklarımız klasik olarak baş tacı olan salata çeşitlerinden biri olmaktadır. Yapılması çok pratik olan bir salatadır. 3 domates, 3 salatalık, 3 biber, biraz maydanoz ve biraz ince kıyılmış soğan ilave ederek çok güzel bir çoban salata ortaya çıkarabilirsiniz. Sos olarak nar ekşisi, zeytinyağı ve limon oldukça güzel olmaktadır. Çoban salata tek olarak tüketilebileceği gibi yemeklerin yanın garnitür olarak sunulabilmektedir. Mesela pilav ya da makarna tüketmek istemediğiniz bir ana yemeğin tabağında çoban salata ilavesi yapabilirsiniz.

Ege salata: Ege salata genel olarak sade olarak tüketilmektedir. Yani bir öğlen yemeğinde hiç et tüketimi yapmak istemiyor iseniz tercih edebilirsiniz. İçerisinde göbek, siyah zeytin, beyaz peynir, domates ve mısır yer almaktadır. Sipariş ettiğini bir restoranda beyaz peyniri biraz fazla isterseniz en azında protein ihtiyacını buradan karşılayabilirsiniz. Bu salata çeşidi evlerde nadiren tüketilmektedir. Sirke, zeytinyağı ve limon ilk sos tercihiniz olabilir.

Tavuk ya da etli salata: Hem evde hem de dışarıda bir yerlerden tercih edebileceğiniz salata çeşitlerinde biri olmaktadır. Öğlen ya da akşam yemeklerinde hafif tercih yapmak istiyor iseniz ilk tercihin olmalıdır. Tavuk eti genelde göğüs kullanılarak yapılmaktadır. Siz isterseniz but kısmından yapabilirsiniz. Butları kasapta ya da kendiniz ince doğrayarak iyice sote yapın. İçerisine kekik, pul biber, hafif hardal ilavesi yapabilirsiniz. Hardal aslında etli salata içerisinde daha güzel olmaktadır. Et olarak bonfile kullanırsanız daha hızlı pişirme şansınız olacaktır. Bonfile oldukça yumuşak ve hızlı pişen bölümlerden biri olmaktadır. Bu salata çeşidinin yapımı esnasında artı olarak soya sos kullanabilirsiniz. Ancak aklınızda olsun soya sos tuzlu olduğu için artı olarak tuz kullanmayın. Sos olarak zeytinyağı ya da bin adalar sos yeterli olacaktır.

Patlıcan salatası: Benim en çok sevdiğim salata çeşitlerinden biri olmaktadır. Patlıcan salatası için kemer patlıcan ya da bostan patlıcan kullanılabilmektedir. Közlemek için uğraşamam derseniz hazır patlıcan salatası tercih edebilirsiniz. Ancak ocakta ya da gerçek közde yapılan patlıcanın verdiği tat olmamaktadır. Bostan patlıcan daha etli olduğu için 3-4 patlıcan yeterli olmaktadır. Hatta 5 kişi tüketim yapabilir. Bu salata çeşidinde çok fazla malzeme olmamaktadır. Közlenmiş kırmızı biber ve sarımsak salatanın tamamlanması için yeterli olmaktadır. Zeytinyağı ve limon sos için yeterli olacaktır.

Ton balığı ya da füme somon salatası: Yine pilav ve makarna yemek istemiyorum dediğiniz bir öğünde tercih edebileceğiniz salata çeşitlerinde olmaktadır. Bu salata çeşidi ızgara balık tüketimi yapmak istemeyenlerin tercih ettiği bir tür olmaktadır. Hem protein ihtiyacı bir öğün için karşılanmış olmakta hem de düşük kalori alınmaktadır. Somon salata ve ton balığı salatada içerik olarak kapari çiçeği, közlenmiş biber, cherry domates ve salatalık kullanılabilmektedir. Sos genel olarak zeytinyağı ve limon olmaktadır.

Karışık tahıl salatası: bu salata çeşidi vejetaryen kişilerin genelde tercih ettiği türden olmaktadır. İçerisinde mercimek, nohut, fasulye ve barbunya yer alabildiği için genel olarak tahıl proteini tercih edilmiş olmaktadır. Tabi bu malzemeler doğranmış göbek ile harmanlanır. Sos olarak zeytinyağı, limon ya da Akdeniz sos tercih edilebilmektedir.

Gavur dağı salatası: Çok hoş olan salata çeşitlerinden olmaktadır. Bu salata çeşidi biraz çoban salata algısı oluştursa bile çok farklı olabilmektedir. İçerisinde öncelik salatalık bulunmamaktadır. İçeriği domates, yeşil biber, taze soğan, kuru soğan, maydanoz, ince dövülmüş ceviz ve nar ekşisi olmaktadır. Bütün malzemeler çok ince doğranarak harmanlanır. Tek seferde birçok malzemenin damakta oluşturduğu yeni tat muhteşem olmaktadır. Hem sade olarak hem de garnitür olarak tüketimini yapabilirsiniz.

Deniz mahsulleri salatası: bu salata çeşidinin ton balığı ve somon fümeden farkı içerisinde sote edilmiş ahtapot, kalamar, karides ve sudak balığının yer alması olmaktadır. Tam bir vitamin deposu diyebileceğim salata çeşitlerinden biri olmaktadır. Sirke ve soya sos ile çok güzel olmaktadır.
" } ] }