{ "title": "Sardunya Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Sardunya-Cesitleri-17192.jpg", "date": "21.01.2024 03:53:02", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Sardunya Çeşitleri gerek renkleri ve gerekse kokularıyla oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Renkler genellikle kırmızı tonları, pembe, mor ve beyazdır. Daha çok yaz aylarında olsa da her mevsim çiçek açan ve ana vatanı Güney Afrika olan sardunya bitkisi, farklı renk ve kokularıyla, bakım ve çoğaltılmasının kolay olması sebebiyle de çiçek sevenlerin favori çiçekleri arasındadır.

Sardunya Çeşitleri Nelerdir?

Bodur sardunya: Oldukça kısa boylu olan bu sardunya tüylü yaprakları olan en yaygın sardunya türüdür. Bu sardunyalar aşırı sıcak ve soğuk havayı sevmez ve her mevsimde çiçek açabilir. Güneşe ihtiyaçları az ya da orta miktarda olan sardunyalar doğrudan güneş ışığı almasalar dahi ölmezler. Ancak hava akımlarına ve soğuğa karşı dikkatli olunmalıdır çünkü sardunyalar hava sirkülasyonunun yoğun olduğu ortamlarda ve sıcaklık değerlerinin 10-12 dereceden düşük olduğu hava olumsuz hava koşullarından etkilenir ve donmaya başlayabilir.

Sakız sardunyalar: Bütün yıl çiçek açan bu sardunya çeşitleri, boyu iki metreyi aşacak büyüklüğe gelebilir. Sarkık dalları parlak ve etlidir. Sıcağa karşı diğer sardunya çeşitlerinden daha fazla dayanıklıdır. Sardunya çeşitlerinin hepsinde de sulama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus yapraklara su damlatmamak, yaprakların ıslanmamasıdır. Çünkü ıslanan sardunya yapraklarında mantar oluşumu gerçekleşecektir. Soğuğa karşı da hassas olan bu tür çelikten kolayca çoğaltılabilir.

Kokulu yapraklı sardunyalar: Yaprakları oldukça hoş kokan kokulu yapraklı sardunyalar da yazın sıcak günlerine karşı biraz dirençsizdir.

Ceylan gözü sardunyalar: Yaz sıcağını hiç sevmeyen bu narin sardunya çeşidi, ilkbahar çiçeğidir. Kış aylarındaki ortamlarında sıcaklık değerleri 10-12 derece olmalıdır. İster açık alanlar bahçeler olsun ister balkonlar, evler, ofisler olsun her ortamda yaşayabilen sardunya çeşitlerini sulamak için en doğru zaman sabah saatleridir. Ancak sulamadan önce sardunyanın toprağına parmak sokulup dokunarak su ihtiyacı olup olmadığı anlaşılmalıdır. Toprak nemli ise sulanmasına gerek yoktur. Çünkü sardunyalar çok fazla suyu sevmezler. Haftada iki kez sulamak yeterli ve hatta fazladır. Bu türün tek olumsuz yanı çiçeklenme süresinin diğer sardunya çeşitlerinden daha kısa oluşudur.
" } ] }