{ "title": "Sebze Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Sebze-Cesitleri-96333.jpg", "date": "19.01.2024 18:43:45", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Sebze Çeşitleri, meyve, tohum, yaprak, çiçek, kök, gövde, sürgün gibi kısımların çeşitli yerlerinden besin olarak fayda sağlanan vitamin, mineral ve beslenme değeri olan pişirme işlemi uygulanan veya taze şekilde tüketilen tek ya da çok yıllık otsu bitkilerin tamamına birden sebze adı verilir. Sebze çeşitleri günümüzde mevsim faktörlerine bağlı olarak yetiştirilir. Ülkemizdeki çevre ve iklim özellikleri artık sebze çeşitlerinin hemen her mevsim yerleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Sebze çeşitleri insan beslenmesindeki önemi farklı olan ve sağlıklı beslenme kuralları için şart olan gıda türleridir. Sebze çeşitleri çiçek türleri dikkate alındığında familyalarına göre, mevsim şartları düşünüldüğünde sıcak ve soğuk iklim sebzeleri olmalarına göre değerlendirilir.

Sebze çeşitleri nelerdir?

Sağlığın vazgeçilmez parçaları olan sebze çeşitleri içeriklerindeki protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral değerleri bakımından en kıymetli gıdalardır. Her sebze çeşidinin beslenmedeki yeri ayrı olup hepsi de vücudun belli gereksinimleri karşılar. Sebze çeşitleri üzerinde günlerce konuşulabilecek başlı başına bir konu olup biz burada çeşitler hakkında genel bilgi sahibi olmaya çalışacağız.

Sebze çeşitleri yetişme mevsimine göre sınıflandırıldığında
Sebze çeşitleri yetiştirme sistemlerine göre
Yenilen kısımlarına göre yenen sebze çeşitleri ise
" } ] }