{ "title": "Şeker Çeşitleri", "image": "https://www.cesitleri.gen.tr/images/Seker-Cesitleri-96291.jpg", "date": "20.01.2024 14:23:32", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Şeker Çeşitleri; Şekerler organik bileşiklerden karbonhidrat grubunda yer alırlar. Bu yüzden şekerler yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen atomu bulundurur. Canlı vücuduna birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar. Yapılarda düzenleyici olarak görev alırlar. Şekerler iki çeşit bitkiden elde edilir. Bu şekerlerden birincisi ılıman bölgelerde yetişen şeker pancarıdır. Diğeri ise daha sıcak bölgelerde yetişen şeker kamışıdır. Bitkisel kaynaklı şekerler glikoz ve fruktozdan meydana gelmiş olan sakkarozdur. Sakkaroz çay şekeri olarak bilinir. Sakkaroz şekeri işlendiği zaman günlük hayatta kullandığımız şekerler elde edilir.

Şeker Çeşitleri Nelerdir?

Kristal Beyaz Şeker: Şeker üretiminin son safhasında kristalleştirilen şeker çeşididir. Kristal yapıları çok ince hale getirilir. Kristallik saflık derecesine göre gruplara ayrılır. En saf ve en kaliteli şeker piyasada 1 numaralı şeker olarak adlandırılır.

Kahverengi (Kızıl) Şeker: kalori değeri ve saflık derecesi çok düşük olan şekerdir. Renk olarak kızıla dönüktür. Saflığı ve kalitesi düştükçe rengi de koyulaşmaya döner. Bu şekerin içerisine şeker pekmezi konularak renk bakımından daha koyu olması sağlanır. Kahve içerken yanında tüketilmesi, çeşitli baharatlı keklerin yapımında kullanılır.

Toz Şeker: Herkesin günlük hayatta kullandığı şeker çeşididir. Çapları çok küçüktür. Şekerler arasında en sağlıklı şeker grubuna girer.

Pudra Şekeri: Taneciklerini elimizle hissedilmeyecek kadar çok küçük olan ezilmiş ve öğütülmüş olan kesme veya küp şekerden elde edilen şeker çeşididir. Pudra şekerinin ömrünün uzun olması için içerisine nişasta katılır. Katılmasının nedeni ise saf pudra şekeri topaklanma gerçekleşir. Pastacılık ve mutfakta kullanılan şeker çeşididir.

Küp Şeker: Genel olarak çay yanında tüketilen şeker çeşididir. Kristal halinde olan şekerlerin preslenmesi ile küp haline getirilir.

Kaba Şeker: İşlenmemiş olan kamış şekeridir.

Küspe Şeker: İşlenmemiş olan ve katkısı en fazla olan şekerdir. Esmer renkte ve yağ yapıdadır.

Gök kuşağı: Kristal şekerlerin renklendirilmesi sonucu elde edilen şeker çeşididir. Genellikle pasta süslemede kullanılır.

Mısır Glikozu: Şeker kamışı ve şeker pancarının dışında elde edilen şeker çeşididir. Mısır nişastasının enzimler yardımıyla şekere dönüştürülmesi sonucu elde edilen şekerdir. Kalori bakımından düşüktür. Sıvı halde olan tek şeker grubudur. Sıvı halde olması paketlenmesini ve taşınmasını kolaylaştırır. Reçel yapımında kullanılır.
" } ] }